НС създаде комисия за полицейското насилие и прие промени в Закона за ДДС

  • 24 ноември 2023 12:34

  • 2200
  • 8
НС създаде комисия за полицейското насилие и прие промени в Закона за ДДС
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Парламентът ще обсъди днес проекти на решения от „Продължаваме промяната-Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ и от „БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България“ за създаване на временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с употребата на сила от МВР на протеста срещу Българския футболен съюз (БФС) на 16 ноември т.г. Точката беше включена като първа в дневния ред в началото на пленарното заседание.

Депутатите решиха още да се отложи предвиденият за днес избор на подуправител на Националната здравноосигурителна каса.  

В програмата е първото четене на промени в данъчни закони. Очаква се да бъде изслушан министърът на финансите Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на относно набиране на проекти от общините в Република България, които да бъдат предвидени за финансиране от държавния бюджет през 2024 г. 

НС избира подуправител на НЗОК и гласува данъчни закони 

Разбира се, заседанието започна с не толкова добър тон. Гроздан КараджовГроздан КараджовГроздан Караджов е роден на 14 декември 1966 г. в гр. Стара Загора. Завършва английската езикова излезе и от трибуната и започна да лее слова във връзка с казуса между Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и вътрешния министър Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните.

"Тъжната истина е, че в парламентарната история най-добрият начин да заметеш скандал, е да създадеш временна парламентарна анкетна комисия. Парламентарната група на "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" (ИТН) не са наясно и се чудят защо ПП и Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически настояват за анкетна комисия за полицейското насилие".

В декларация от трибуната на Партийния дом депутатът от ИТН Гроздан КараджовГроздан КараджовГроздан Караджов е роден на 14 декември 1966 г. в гр. Стара Загора. Завършва английската езикова, който бе и регионален министър в правителството на Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически, запита дали е само заради замитане на проблема под килима и не е заради работата на МВР като цяло.

Кой, кога и защо е натискал министърът на вътрешните работи. Кой кадрува в МВР и дали последните протести не са пряк резултат от кадруването във вътрешното ведомство, запита Караджов.

Според него Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически се е измъкнал в интервюто си по Нова телевизия, но по странен начин - 4 пъти попита Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните дали е говорил с него след датата 17 август. Това предполага, че преди 17 август също е имало разговори и срещи, за които никой не отрича, позова се депутатът на интервюто на бившия премиер и настоящ депутат от ПП-ДБ.

Караджов се чуди защо Петков толкова набляга на датата 17 август, след която уж се предполага, че той и Стоянов не са се виждали. 

Изслушват в НС Асен Василев за бюджетите на общините

"Дали така добре не се застъпва за тази дата, защото ден преди това убиват неговия политически ментор Алексей ПетровАлексей Петров Алексей Петров е изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива, доцент по корпоративна", пита Караджов.

"Кой казва истината от двамата", се чуди Караджов.

"Ако ситуацията не бъде изяснена докрай, не ни чака нищо добро. Бомбите започнаха да цъкат една по една и в скоро време ще взривят цялата държава", завърши той.

От парламентарната група на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" пък поискаха прекратяване на бойните действия в ивицата Газа и осъждат агресията над цивилни граждани. Те осъждат и двойния стандарт в политиката - защо цивилизованият свят не осъжда израелската агресия.

Израел трябва да се придържа към принципите на пропорционалност на международното право и да се сложи край на избиване на цивилното население, настоя депутатът от партията Станислав Стоянов, в декларация.

"ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" настояха още за изтегляне на израелските войски от Газа и започване на мирни преговори.

Крайно време е да се решават проблемите в зародиш и да не се чакат войните по периферията на ЕС да ни заливат с бежански потоци, а после да се търсят спешни решения. Трябва да се спазват принципите на международното право и казваме "Не" на двойните стандарти в международните отношения, подчерта Стоянов.

Със 123 гласа „за“, 28 – „против“ и  31 – „въздържал се“, парламентът гласува да бъде създадена временна комисия.

Това е общ проект, предложен от председателя на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,, председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Временният орган е от 18 членове, по трима от всяка парламентарна група и срок на работа един месец. Той ще трябва да изготви доклад и да предложи законодателни промени, ако се налагат. Комисията ще трябва да установи също спазени ли са изискванията на закона за МВР, закона за митингите и манифестациите.

Атанас АтанасовАтанас АтанасовАтанас Атанасов завършва езикова гимназия в Хасково като един от отличниците на випуска. Има, съпредседател на ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ (ПП-ДБ) бе избран за председател на временната комисия, след прегласуване, със 129 гласа „за“, 36 – против и 26 – „въздържал се“.

Останалите две кандидатури на Цвета Рангелова от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ и на Ивайло Вълчев от „Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“ не получиха достатъчно гласове.

Абсурдно е да се избере председател от управляващите, които да разследват сами себе си, възрази председателят на ПГ на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" Костадин КостадиновКостадин КостадиновКостадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. в град Варна. Завършва магистратура по балканистика.

В контекста на дебатите председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, обясни, че с цел ограничаване на времето за дебат, тъй като има данъчни закони в дневния ред на законодателния орган, ще каже само, че Комисията по вътрешна сигурност провела изслушване на състава на МВР и СДВР. ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на ще подкрепи създаването на временната анкетна комисия, за да се изясни всичко около полицейското насилие по време на протеста. Атанасова направи редакционно предложение за проект на решение, което е консултирано с парламентарните групи - общ проект на решение, който звучи така: Временна анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства за организацията, подготовката и опазване на обществения ред по време на протеста срещу ръководството на БФС, както и употребата на физически сила от страна на полицейските служители срещу мирни протестиращи граждани. Народните представители подкрепиха предложения вариант на Атанасова.

Депутатът от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" Цончо Ганев заяви, че това е поредният срамен момент в историята на парламента. "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" също ще искат да се създаде Временна комисия защо министърът на електронното управление Александър Йоловски е охраняван и имало ли е натиск от Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и Божидар Божанов.

Ганев каза, че избирателите на ПП-ДБ са жалки, манипулирани и какви кукли на конци са в ръцете на ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и ДПС. "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" ще гласуват против създаването на временната комисия.

След като Атанас АтанасовАтанас АтанасовАтанас Атанасов завършва езикова гимназия в Хасково като един от отличниците на випуска. Има бе избран за председател на временната анкетна комисия срешу полицейското насилие с общо 129 гласа, в залата настана хаос, валяха обиди, обвинения и цветни определения.

Това доведе до иронията на Костадин Костадинов от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател", който заяви че ПП-ДБ "всеки ден унизително се мазнят и кланят на ДПС". Без ДПС ПП-ДБ няма как да съществуват като фактор, това се видя преди малко. Техните гласове са недостатъчно, затова ДПС управлява през тях", коментира той. И продължи - ПП-ДБ е патерица на ДПС и няма как да осигури дори председател на комисия "без златния пръст или да не казвам друго на ДПС".

А Тошко Йорданов попита Атансов какво се усещането да му демонстрират, че е кукла в техните ръце.

Ген. Атанасов стана да благодари за гласуването доверие и обеща, че ще е обективен в работата си. "Нося една книжа и я препоръчвам да я прочетете - "Троловете на Путин".

Преди малко троловете бяха на трибуната", атакува той тези, които по-рано му се подиграваха за зависимостта от ДПС.

На което Тошко Йорданов бързо отговори и заяви, че бил атакуван от "генерал, който е станал генерал не по заслуги, а че е бил във властта".

"Намекна че съм руски трол. Искам да излезе и да посочи 1 път, когато съм гласувал нещо в полза на Русия - иначе сте жалък малък лъжец", обърна се той към Атанасов, но така и не получи отговор.

След като обстановката в зала се успокои, депутатите продължиха с дебати по Закона за данък върху добавената стойност - първо гласуване.

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), с които се въвежда мярката получателят по доставка да не заплаща стойността на същата, когато доставчикът не издаде касова бележка. Това стана с гласувания на първо четене законопроект за изменения и допълнения на ЗДДС. Текстовете бяха  гласувани със 102 гласа „за“, 43 – „против“ и 21 – „въздържал се“. С гласуваните на първо четене текстове се запазва нулевата ставка ДДС за хляб и брашно и намалената 9-процентна ставка ДДС за ресторантьорите.  

Разпоредбите предвиждат удължаване до 30 юни 2024 г. на срока за прилагане на нулева ставка на данъка за доставката на хляб и брашно, и удължаване до 31 декември 2024 г. на срока за прилагане на намалена ставка на ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги. В доклада на водещата Комисия по бюджет и финанси се посочва, че с текстовете се въвежда нов праг за регистрация в размер на 166 000 лв., с което се цели създаването на съвременен и опростен режим за малките предприятия в съответствие с директива на Европейския съюз. 

Въвежда се задължение за лицата, извършващи в търговски обект ресторантьорски услуги, чиито продажби се управляват от софтуер, за тази дейност в обекта да използват само софтуер, включен в списъка в публичния електронен списък на софтуерите за управление на продажби в търговските обекти на НАП и да прилагат реда и изискванията към лицата, избрали да ползват софтуер, определен с Наредбата Н-18 от 13 декември 2006 г.

Депутатите приеха на първо гласуване и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица. 

Вносител е Министерският съвет. Народните представители гласуваха с 93 гласа "за", 36 гласа "против" и 15 гласа "въздържали се". Дори и при прегласуването данъчният закон срещна подкрепата на законотворците със 102 гласа "ца", 41 гласа "против" и 18 гласа "въздържали се"

Очаквано, както и в предните няколко данъчни закона - за ДДС и за корпоративното подоходно облагане, така и Законът за данъците върху доходите на физически лица понесе критики от опозицията в Партийния дом.

От парламентарната група на "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" заявиха, че разпоредбите в така предложения законопроект на Министерския съвет са неприложими и няма да го подкрепят.

Парламентът прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси. „За“ гласуваха 93 народни представители, „против“ бяха 37, а „въздържал се“ - 16.

В мотивите към законопроекта е записано, че се предлага прецизиране на разпоредбите, свързани с ползване на данъчни облекчения за сгради, получили сертификати с клас на енергопотребление, продиктувано от промени в Закона за енергийната ефективност и наредбите по неговото прилагане.

Друго предложение е данъкът върху превозните средства по отношение на корабите да се определя от служител на общинската администрация въз основа на данни от регистъра на корабите, поддържан от Изпълнителна агенция „Морска администрация“.

Предлага се въвеждане на образци на заявления и документи, издавани от общините, за признаване, упражняване или погасяване на права или задължения във връзка с местните данъци.

Предвижда се размерът на данъка върху недвижимите имоти да може да се диференцира по населени места, по зони в тях или по вид на имотите в границите, определени в закона.

Предлага се уеднаквяване на размера на оборота на данъчно задължените лица, който размер е едно от условията за прилагане на патентен данък, с размера на прага за регистрация по Закона за данък върху добавената стойност.

Очаквайте подробности!

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2200 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Гергана Димитрова

2023.11.25 | 16:04

8
Със костюм и със лайна .
браво за комисията и

2023.11.24 | 16:01

7
да стане постоянно действаща, подобно на гражданския арест си трябва и друг независим механизъм за разследване на полицейското насилие, такъв не в конфликт на интереси, мвр-то е семейна структура, нема сами да уволняват и разследват роднините си я...
Смях

2023.11.24 | 12:30

6
А, какво стана с полицейското насилие, дето направи кирчо - канадчето, световен политик?!
цар БОРИС I Покръстител

2023.11.24 | 11:51

5
дайте кокалче на ГномОФФФ, че ще гушне босиляка без да е станал министър! Той е нешлайфан диамант! Безценен кадър!
цар БОРИС I Покръстител

2023.11.24 | 11:51

4
дайте кокалче на ГномОФФФ, че ще гушне босиляка без да е станал министър! Той е нешлайфан диамант! Безценен кадър!
ne

2023.11.24 | 11:25

3
koeto podlogi na koziak kategoricno dokazva tce ima enicarsko nasilie s u narodat i podlogite go znaiat. .

2023.11.24 | 10:37

2
ama razbira se bre enicarite shte izbivat horata a tehnite zakrilnici pak shte praviat komisia protiv tova shto za ludost

2023.11.24 | 09:30

1
Разберете,че за Борисов и Пеевски хора са само от дпс и герб,другите хора за тях сме животни.

Добави коментар

Водещи новини