Министър Йоловски: Цифровата трансформация е взаимен процес

  • 24 октомври 2023 15:51

  • 821
  • 1
Министър Йоловски: Цифровата трансформация е взаимен процес
© Министерство на електронното управление
Слушай новината Слушай новината

Цифровата трансформация е глобален процес, който изисква участието на всички – изпълнителната власт, неправителствените организации, научната общност, бизнеса, и не на последно място – гражданите. Това заяви министърът на електронното управление Александър ЙоловскиАлександър ЙоловскиАлександър Йоловски е магистър по политология от Софийски университет „Св. Климент по време на Неформалния съвет на министрите на Европейския съюз по транспорт, телекомуникации и енергетика, формат „Телекомуникации“. Срещата е организирана от Испанското председателство на Съвета на ЕС и се провежда в периода 23-24 октомври в Леон, Кралство Испания. „Необходимо е цялото общество да се включи в процеса по цифровата трансформация. Защото не само ние променяме технологиите, технологиите променят нас“, допълни още българският министър.

Йоловски подчерта необходимостта от непрекъснато инвестиране в развитието на цифровата инфраструктура и нейната поддръжка, така че да бъдат избегнати цифровите разделения. „Паралелно с това трябва да продължат инвестициите в киберсигурността, защото те са ключови за по-нататъшното развитие и използване на цифровите услуги в ЕС“, допълни той. Като пример за ролята на научната общност българският министър посочи института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT. Йоловски обяви, че само преди дни у нас е заработил и втори суперкомпютър, с което България се нарежда сред малкото държави с два такива компютъра.

В дебата за правата и бързо развиващите се технологии министър Йоловски заяви, че е критично важно да се намери правилния баланс между защитата и прогреса. ЕС не трябва да се впуска в свръхрегулация на технологиите, но едновременно с това е необходимо да се регулира тази тяхна употреба, която води до висок риск за основните права и европейски ценности. Нужно е доверието да се възприема като конкурентно предимство на европейската технологична индустрия.

Министър Йоловски: Електронното управление вече е в ход 

Технологичното развитие се движи не от регулации, а от иновации в отговор на нуждите на пазара, отбеляза Александър ЙоловскиАлександър ЙоловскиАлександър Йоловски е магистър по политология от Софийски университет „Св. Климент в дискусията за бъдещето на телекомуникациите. България смята, че първо трябва да се идентифицират и премахнат пречките пред инвестиции в телеком сектора в съществуващата правна уредба и програми. Общоевропейските оператори може да имат своите положителни страни, но трябва да се обвържат с достатъчно гаранции за високо качество на услугата и покритие на цялата територия на ЕС, включително на периферните държави. Необходимо е се премахнат и пропуските в настоящата рамка, свързани с подводната кабелна свързаност. В рамките на форума европейските министри обсъдиха постигането на целите на програмата „Цифрово десетилетие“ 2030, бъдещето на телекомуникациите, както и защитата на правата и ценностите в цифровия свят.

Държавите членки подкрепиха Декларацията от Леон за европейските невротехнологии – подход, ориентиран към правата и човека. „Важно е да бъдем проактивни и да действаме сега, за да може ЕС да се превърне в основен играч на зараждащите се пазари, свързани с невротехнологиите, като насърчаваме иновациите и инвестициите в съответствие с ценностите и нормите на съюза и по този начин гарантираме ориентиран към човека и правата подход за защита и овластяване на хората“, се казва в документа, цитиран от пресцентъра на Министерството на електроенното управление.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
821 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.24 | 17:06

1
това министерство е най - голямото недоразумение!

Добави коментар

Водещи новини