Министър Йоловски: Изяснява се откъде е дошла атаката срещу НС

  • 15 юли 2023 11:04

  • 1194
  • 0
Министър Йоловски: Изяснява се откъде е дошла атаката срещу НС
© Bulphoto/архив
Слушай новината Слушай новината

"Сайтът на Народното събрание вече работи, след като хакери атакуваха уебстраницата на институцията.

Изяснява се откъде е дошла атаката".

Сайтът на Народното събрание вече работи

Това обяснипред Нова телевизия министърът на електронното управление Александър ЙоловскиАлександър ЙоловскиАлександър Йоловски е магистър по политология от Софийски университет „Св. Климент.

„Трябва да консолидираме усилията, така че всички държавни институции да попаднат под една обща защита, за да има работещи сайтове и услуги. Към момента държавата е направила достатъчно инвестиции”, подчерта министърът.

Йоловски допълни, че през последните 12 месеца са отразени близо 80 подобни атаки като тази срещу сайта на парламента. „Най-голямата от тях беше миналия месец, за която никой не разбра. Това означава, че защитите работят”, допълни той.

Промените в администрацията

Министърът е на мнение, че използването на административните услуги понякога е некомфортно и неприятно. „Трябва да направим тази голяма промяна и да покажем човешкото лице на администрацията. Дигитализацията на услугите е една от тези стъпки”, смята Йоловски.

„Истината е, че българската държава, или по-скоро администрацията, изпитва една латентна съпротива срещу всички опити за промяна. Затова наша важна задача е да работим заедно с всички администрации и служителите в тях, като им обясним и им покажем колко по-лесно могат да стават процесите”, добави той.

„Много от услугите могат да бъдат заявявани и получавани по електронен път. Друг въпрос е, че при тези услуги се преповтаря процесът, който е характерен за заявяването на гише, хартиеният процес. Заявителят трябва да предостави сканирани копия от документи, които са абсолютно ненужни. Голяма част от услугите могат да бъдат заявявани по електронен път, но наистина дигитализирани са твърде малко услуги”, уточни министърът.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1194 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини