Министър Йоловски: Електронното управление вече е в ход 

  • 29 септември 2023 15:48

  • 745
  • 1
Министър Йоловски: Електронното управление вече е в ход 
© МЕУ
Слушай новината Слушай новината

Електронното управление вече е в ход, няма да се отлага повече, и България ще изпълни залегналата в „Цифровото десетилетие“ цел за пълно разгръщане на дигиталните публични услуги за бизнеса до 2030 г.

Това заяви министърът на електронното управление Александър ЙоловскиАлександър ЙоловскиАлександър Йоловски е магистър по политология от Софийски университет „Св. Климент при откриването на третата годишна конференция SEE ITS Summit. Съорганизатори на събитието са Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (АИБЕСТ) и Българската предприемаческа асоциация (БЕСКО). „Последните данни показват, че показателят за дигитални публични услуги за бизнеса в България е 81 точки при среден за Европейския съюз – 84“.

„Достъпът до електронни здравни досиета в България е по-висок в сравнение със средното равнище в останалите държави членки – 77 % спрямо 72 %. Този показател е резултат от внедрената Национална здравноинформационна система“, подчерта Йоловски.

Той отбеляза, че въпреки добрите примери в развитието на електронното управление страната ни се сблъсква с голямо изоставане по отношение на цифровите умения, като едва 31% от българите имат основни дигитални умения при средно ниво за ЕС 54%. „Големите данни“, облачните услуги и изкуствения интелект са предизвикателства не само за администрацията, но и за бизнеса, особено за малките и средни предприятия в сектора, което е показател за сериозно изоставане и по отношение на хората с повече от основни цифрови умения“, коментира министър Йоловски. 

Министър Йоловски с подробности за електронното връчване и извинителните бележки на децата

По думите му страната ни има нисък дял на работещи специалисти по информационни технологии – 3,8 на сто при средно в ЕС 4,6 на сто, а в същото време само 9% от компаниите предоставят специализирани обучения на своите служители, което е с 13 пункта под средното ниво за ЕС. „Добрата новина обаче е, че този дял расте през последните години“, обяви министърът на електронното управление. Александър ЙоловскиАлександър ЙоловскиАлександър Йоловски е магистър по политология от Софийски университет „Св. Климент увери бизнеса, че българското правителство полага големи усилия за инвестиции в обучението по дигитални умения, като посочи, че има няколко програми и инициативи у нас, чиято цел е разрешаване на този проблем.

„За да подобрим средата за придобиване на дигитални умения, имаме нужда от съвместни действия с бизнеса. Необходим е ангажимент, инвестиции и екипно усилие, за да се случи. Нужен е координиран подход за разработване, прилагане и оценката на политиките в цифровото образование“, подчерта още министър Йоловски.

Той увери представителите на бизнеса, че Министерството на електронното управление е винаги отворено за диалог и обмяна на опит, така че дигитализацията у нас да развие потенциала си, съобщиха от пресцентъра на МЕУ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
745 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.29 | 16:58

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> mub.me/medbg

Добави коментар

Водещи новини