Министър Йоловски: От началото на 2023 г. са регистрирани 6100 киберинцидента

  • 28 ноември 2023 10:52

  • 370
  • 1
Министър Йоловски: От началото на 2023 г. са регистрирани 6100 киберинцидента
© Булфото, архив

От началото на година до момента са регистрирани над 6100 киберинцидента в публичната сфера. Това заяви министърът на електронното управление Александър ЙоловскиАлександър ЙоловскиАлександър Йоловски е магистър по политология от Софийски университет „Св. Климент

Той участва в представянето на резултатите по проект, свързан с развитието на Националния координационен център и с българска екосистема за киберсигурност, предава БТА. 

Министър Йоловски уточни, че това са инциденти, свързани само с публичния сектор и без да засягат критичната инфраструктура.

Министър Йоловски: Много по-устойчиви сме в киберпространството отколкото преди една година

Като пример за увеличаващите се киберзаплахи, той посочи данните от миналата 2022 г., когато регистрираните инциденти са 4100. "Това изобщо не са малки числа", посочи той. 

"Дигитализацията и киберсигурността са две страни на една и съща монета. Дигитализацията е невъзможна без обратната страна, а именно киберсигурността", каза министър Йоловски.

Според него в България и цяла Европа темата за споделяне на информация и киберсигурността става все по-актуална заради непрекъснатото развитие на технологиите, включително и на изкуствения интелект. 

Министърът подчерта, в България има добри специалисти в областта на информационните и комуникационните технологии, както и „добра банка от фирми“, които работят за българския и чуждите пазари. Според него на ниво Европейски съюз се забелязва липса на достатъчно специалисти, както в областта на информационните технологии, така и в киберсигурността. „Другите държавни членки също инвестират много в тази посока. България не бива да изостава назад. Оживяването на екосистемата е от ключово значение“, посочи Йоловски. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
370 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.28 | 12:09

1
Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото (3 пъти по-ефективно от виaгpа), но и лекува простатит, безплодие, еректилна дисфункция, плешивост и премахва излишните мазнини по корема. Повече подробности тук------>> gg.gg/blumag

Добави коментар

Водещи новини