Напрежение в НС: Какви са позициите на партиите за промените в Конституцията?

  • 06 октомври 2023 14:29

  • 2172
  • 11
Напрежение в НС: Какви са позициите на партиите за промените в Конституцията?
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

В дневния ред е първо четене на законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България. На 28 юли, в последния ден на първата сесия на 49-ото Народно събрание, ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на, „Продължаваме промяната - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ и ДПС внесоха общ законопроект за промени в Конституцията в деловодството на парламента. Под него има 166 подписа - на представители на трите парламентарни сили.

Водещата част от измененията, предложени с разглеждания законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, се отнасят до функционирането на съдебната власт в България. Със Законопроекта се предлага окончателното разделяне на Висшия съдебен съвет на два отделни органа, като Висшият съдебен съвет (ВСС) ще остане административен и кадрови орган единствено за съдиите и се предлага и създаване на прокурорски съвет като административен и кадрови орган за прокурорите и следователите. По отношение на ВСС съгласно предложените промени петима от членовете се избират от Народното събрание, като двама — председателят на ВКС и председателят на ВАС, са членове по право.

Осигуряването на такова мнозинство се осигурява независимостта на съда като единствен призван безпристрастно да се произнесе по правен спор и се изпълняват международните стандарти по този въпрос и препоръките, давани от Венецианската комисия към България в предходни становища. Ограничаването на възможността действащи съдии, прокурори и следователи да бъдат избирани за членове на органа от квотата на парламента е гаранция срещу капсулирането на органа и за реализацията на замисъла тази квота да играе ролята на обществена.

От БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е посочиха, че има повече от 50 отрицателни становища по промените в Конституцията, като се обявиха против възможността на висши държавни длъжности да застават хора с двойно гражданство.

От ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с казаха, че между двете четения ще работят за това мандатът на главния прокурор да бъде само един и то 5-годишен.

"Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" са на мнение, че тези промени се правят само за един човек или за няколко души.

"Най-важното в тази Конституция и промяната ѝ е съдебната реформа. Това, което години наред се говореше за разделянето на съвета, за повече съдии, за по-малко прокурори, по-малко политика. За 3 март видях напрежението в обществото - няма да го подкрепя", заяви лидерът на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

"Записано е сега, но между първо и второ четене ще го променим. 5 години - това е нашето изискване, за да подкрепим Конституцията. Ако някой иска повече мандати за главния прокурор, ние няма да подкрепим Конституцията", допълни Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на от ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с.

"Ние трябва да решим проблема за прокуратурата - затова да имаме една деполитизирана, независима, отчетна демократично и ефективна прокуратура. И намирането на правилното решение при разглеждане на модела на служебните кабинети, така че да не позволяваме възникването на подобни президентски режими на управление на държавата", коментира Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския от ПП-ДБ.

"Никога няма да подкрепим висши държавни политически постове да се заемат от хора с двойно гражданство, защото това означава, че българските ръководители и държавници ще служат на двойни интереси. Какъв ви е резултатът - кюлчетата и Барселонагейт са закрити на Борисов, а вчера и делото на Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически за двойното гражданство прекратено. Вие си постигнахте целта - пералнята работи няколко месеца", заяви председателят на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за.

"Това е Конституция за един човек или в най-добрия случай за няколко души. Не ни харесва президентът например - ами окастряме му правомощията по отношение на служебния кабинет, назначаването на висшите съдии, за регулаторите. Не ни харесва главният прокурор - ами добре, ще го направим нещо като церемониалмайстор на прокуратурата", каза още Гроздан КараджовГроздан КараджовГроздан Караджов е роден на 14 декември 1966 г. в гр. Стара Загора. Завършва английската езикова, депутат от "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен".

Вносителите на промените в Конституцията се отказват и от идеята си да бъде сменен националният празник от 3 март на 24 май, но най-вероятно това ще се случи между двете четения.

"2/3 от хората, разбиращи от Констутицията ясно казват, че това е работа на Великото народно събрание, а не на този парламент. С какви очи тръгвате да нарушавате Конституция. Кого лъжете, каква е тази игра на думи. Ще направите още по-голям хаос от този, който създадохте досега".

Това заяви в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за.

"По съдебната реформа тръгвате с фалстарт, защото не е ваша работа", добави тя.

Нинова: С какви очи нарушавате Конституцията. Кого лъжете?

Близките ни партньори в ЕС продължават да изказват загриженост по отношение на върховенството на правото у нас. България е страната с най-много санкции по "Магнитски", обяви Христо Иванов от ПП-ДБ, който от името на авторите на промените в конституцията, представи проекта.

"Докато не завършим изграждането на българското правосъдие като институционална рамка с високо доверие, не можем да  завършим базовото изграждането на политическата система", обясни той.   

"В основата на правосъдието стои независимия безпристрастен съд и за да имаме такъв трябва да утвърдим гаранции, независимо кой е, че законът ще бъде приложен по един и същи начин единствено от гледна точка на фактите и правото", добави той. И обясни, че това, което ще правят днес, е изключително важно.  Той допълни, че задачата е фундаментална.

"Няма война срещу прокурорите и прокуратурата, а загриженост", каза Иванов.   

Христо Иванов: Няма война срещу прокуратурата, а загриженост

Прави се опит да се купят бронетранспортьори без обществена поръчка, тоест без състезателен елемент, в който различни фирми предоставят по показатели бойна техника и държавата да избере кое е най-доброто като съотношение качество - цена. Това каза пред журналисти председателят на парламентарната група на „Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“ Тошко ЙордановТошко ЙордановТошко Йорданов Хаджитодоров е български сценарист и политик. Роден е на 2 май 1970 г..

По-рано днес министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира проекта за нови бойни бронирани машини.

По думите му е имало такива търгове, всички цени са по-ниски от това, което в момента се иска да се плати за тези бронетранспортьори. Йорданов смята, че това са машини, които излизат от въоръжение от американската армия и това са старите модели. Те ги изтеглят от въоръжение и вкарват нови модели, тоест ние за по-голяма сума, отколкото има от другите фирми, ще купим стара бойна техника, заяви депутатът.

„Аз не знам така нареченият военен министър, ако не дай си Боже тия бронетранспортьори се наложи да влязат в реални бойни действия, как ще си ляга, знаейки, че вътре има български войници, качени на стара бойна техника“, коментира Йорданов.

Преди два дни парламентарната комисия по отбрана подкрепи проект за придобиване на 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които от фамилията "Страйкър" (Stryker). Никога не бих поставил български военнослужещи в машина, в която се съмнявам, заяви пред комисията командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

Придобиването на нови бойни машини за Сухопътните войски е един от трите основи модернизационни проекти за въоръжените сили, наред с проектите за нови изтребители и за модулни патрулни кораби.

ДПС ще се съобрази с критики към законопроекта за промени в Конституцията. Това заяви от парламентарната трибуна Хамид Хамид, заместник-председател на парламентарната група на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, при обсъждането на законопроекта за промени в Конституцията.

ДПС ще се съобрази с критики към законопроекта за промени в Конституцията

Хамид посочи, че това е общ проект за промени на три парламентарни групи. Той каза, че проектът за реформа на Конституцията на ДПС е бил представен още февруари 2022 г. в рамките на 48-ото Народно събрание, но тогава не е събрал необходимите подписи, за да бъде внесен в деловодството на парламента. 

Нашият проект беше концентриран основно върху предложения към глава шеста от Конституцията на Република България. Смятаме, че тези предложения по никакъв начин не променят начина на функциониране и разделение на властите и са изцяло от компетенциите на Обикновено народно събрание, обясни Хамид. 

Ключова характеристика на европейската правова държава е независим и справедлив съд. Това е една от основните цели на предложенията за промени в конституцията. Другата характеристика е, че виновните по справедлив път биват наказани, за което е нужна отговорна  прокуратурата. Това са основните цели, а по тях не спорим, спорим по средствата, обяви правосъдният министър Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в, който се изказа по време на дебата за промените в конституцията.

"По първата цел - независим съд, това което е предложено в проекта, се постига чрез структурни промени във ВСС, мнозинство на съдийската квота и по ограничена парламентарна квота. Обратна е логиката, за да се постигне отчетност и отговорност на прокуратурата, трябва да има засилено обществени участие. За мен това са безспорни въпроси", обясни той. 

Спорът започвал по въпроси от втори порядък - колко дълъг да е  мандата на тримата големи. В разговорите с Венецианската комисия те изтъкнали, че не препоръчват втори мандат. 

"Опитваме се да намерим правилната мяра, затова е нужен този дебат. Като конституционалист ще казвам къде има възможност да се поправи", обясни той. 

Никола Минчев от "Продължаваме промяната - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" се опита да обясни на лидерът на БСП Корнелия Нинова ,че не е разбрала приоритетите на промените в конституцията, като обясни, че не двойното гражданство и националният празник са приоритетни, а реформата в съдебната власт.

"С настоящите изменения се опитваме да закрепим именно, че принципът на правовата държава ще работи в българската държава, като осигурим независимост на съда и също така независимост, но и отчетност на българската прокуратура", каза Минчев.

Той призова философията да бъде подкрепена на първо четене, а за детайлите има второ четене.

Никола Минчев призова: Подкрепете философията, за детайлите има второ четене

Моето искрено желание е да бъдат привлечени и други парламентарни групи към промените в Конституцията, защото самата Конституция ни казва, че нейното изменение трябва да е общо дело. Това каза председателят на комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков от ГЕРБ при дебата на първото четене на предложените промени в Конституцията. 

Моето искрено желание е да бъдат привлечени и други парламентарни групи към промените в Конституцията, защото самата Конституция ни казва, че нейното изменение трябва да е общо дело. Това каза председателят на комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков от ГЕРБ при дебата на първото четене на предложените промени в Конституцията. 

Чолаков посочи, че министърът на правосъдието Атанас Славов ще се срещне с представителите на Венецианската комисия довечера и изтъкна, че очаква тя да приеме становище по проекта за изменения на основния закон.

Депутатът прогнозира, че едно от нещата, които ще каже Венецианската комисия в своето становище, е че Висшият съдебен съвет трябва да се раздели на две.

"Те това са го повтаряли 10 години. Така им харесва по някаква причина", коментира Чолаков и настоя Славов да комуникира пред тях, че имаме конституционни лимити, които не ни позволяват да изпълним подобна препоръка.

В 20 от 21 писмени становища, получени в комисията по конституционни въпроси, се казва, че това не бива да се прави, само Българският хелзинкски комитет казва "направете го", добави той. 

Очаквайте подробности!

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2172 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
До демократите

2023.10.06 | 16:46

11
Реформирайте България защото комунистите я унищожават
доган мангала

2023.10.06 | 16:44

10
с рам ме от теб бойко т иквата и свинята шиши самоцел правителството ще горите смърт
ШИБАМ УКРАИНСКИ КУPBИ

2023.10.06 | 16:14

9
КУPBИТЕ СЕ ПРЕГЪРНАХА, ЗА ДА ПРОМЕНЯТ КОНСТИТУЦИЯТА, КОЯТО НЕ ДА ЧЕЛИ.
тиквата мъртвеца

2023.10.06 | 16:11

8
шиши и тиквата нагли за власт искат да крадът еврофондове

2023.10.06 | 16:04

7
Хахахаха, България има най добрата политическа система, за когото и да гласуваш, получаваш пеевски, хахахахаха.
марги

2023.10.06 | 16:03

6
Божанков, както винаги изпъкна със своята тъпотия...

2023.10.06 | 15:07

5
Да идвaт миньopите и да ги извличаме тия плъxoвe от пapти йния дoм!

2023.10.06 | 14:55

4
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР! НИКОГА ПОВЕЧЕ АМЕРИКАНСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ!!! НАСЕЛЕНИЕТО НАМАЛЯ НАПОЛОВИНА ЗА 40 ГОДИНИ АМЕРИКАНСКИ ГЕНОЦИД !!!СМЪРТ ЗА ГАДНИТЕ СОРОСОИДНИ ПРЕСТЪПНИЦИ И ТЕХНИТЕ ЛГБТ ТРО-ЛОВЕ!!!

2023.10.06 | 14:54

3
ОСТАВКА!!!

2023.10.06 | 14:53

2
Каква промяна в конституцията! Половин България е отцепена. Оставка на правителството и разстрел за работилите по Плана за устойчивост.

Добави коментар

Водещи новини