Възраждане: Няма да участваме в тази симулативна конституционна реформа

  • 06 октомври 2023 13:38

  • 742
  • 2
Възраждане: Няма да участваме в тази симулативна конституционна реформа
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Отново имаме едно дежа вю, отново сърцевината на предлаганите конституционни промени е съсредоточена на съдебната власт като се цели едно продължаващо овладяване и парцелиране на ръководните постове в съдебната система, заяви заместник-председателят на парламентарната група (ПГ) на „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ Петър Петров при дебата по първото четене на предложените промени в Конституцията.

„Именно затова ние от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ няма да участваме в тази поредна симулативна конституционна реформа. Защо? Защото това е Конституция, а това, което е предложено тук е деструкция“, добави той.  

Преди това Петров постави въпроса какво точно са донесли последните конституционни промени през 2015 г. по модела „ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ортаци“, с техния министър на правосъдието Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския, съсредоточени в съдебна власт и дали са създали, според мотивите, „независим и ефективен Висш съдебен съвет (ВСС), ползващ се с доверието на обществото“ и дали са осигурили превенция на конфликтите на интереси и конфликтите с влияние.

„Нищо подобно, промените тогава през 2015 г. по модела „ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ортаци“ единствено парцелираха съдебната власт с цел нейното овладяване чрез поръчкови и лобистки назначения, командироване и тъй нататък, и създадоха пречки за извършване на реален и ефективен текущ контрол върху нейната дейност, с което бетонираха възможностите за произвол, корупция и безнаказаност сред магистратите в съдебната системата“, коментира Петров.

Той посочи, че в предложените сега промени има текстове, които могат да се тълкуват като национално предателство, даващи възможност лица с двойно гражданство да заемат най-висшите държавни постове, както и текстове, които "преобръщат с главата надолу" досегашната формула на контрол между властите, като например текстовете, дерогиращи досегашната роля на президента като балансьор между трите власти по отношение на председателите на върховните съдилища. „Не на последно място и текстове, които създават опасно, но целено разделение и противопоставяне в българското общество, като промяната на националния ни празник от 3 март на 4 юли“, коментира Петър Петров. 

От „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ не бяхме потърсени за диалог, за преговори, за становище или за евентуално подкрепа на така популяризираните промени сред обществеността преди тяхното внасяне, посочи той. По думите му това показва, че философията, която следва „сглобката – ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, ПП-ДБ и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с“, е едно продължаване на противопоставянето и деленето в обществено-политическия хоризонт на България, от което осмислят своето съществуване, пише БТА.НА ЖИВО: Депутатите се захванаха с промените в Конституцията, блиц контролът отпадна

Последвайте канала на

Росица Валентинова
742 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Анонимен

2023.10.06 | 19:55

2
Този от снимката не беше ли плюващивт кретен от "Възраждане"? Малей....
МИЛА Браво! Мила

2023.10.06 | 19:41

1
БРАВО!!!

Добави коментар

Водещи новини