Възраждане: Изграждането на “Хемус“ да бъде приоритет

  • 06 октомври 2023 10:08

  • 759
  • 5
Възраждане: Изграждането на “Хемус“ да бъде приоритет
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Крайно време е да приоритизираме изграждането на автомагистрала “Хемус“ и, ако правителството не може да привлече европейски средства чрез включването ѝ към някой от трансграничните коридори, нека в бюджета за догодина и в следващите бюджети да бъдат предвидени пари и да се поставят конкретни срокове за завършването ѝ. За това настояват в декларация от парламентарната трибуна от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател.

Те призоваха и останалите политически сили да ги подкрепят, за да не наблюдаваме миграционни процеси от тези райони.

На 4 октомври т.г. се навършиха 49 години от първата копка по изграждането на АМ “Хемус“, обърна внимание в декларацията Коста Стоянов. Магистралата е надежда за живеещите на север от Стара планина, че с изграждането ѝ ще се подобри техният начин на живот чрез осигуряването на свързаност между големите градове, разположени между София и Варна, посочи той. Реалността обаче е друга, констатира Стоянов – почти половин век и повече от 34 години след прехода не може да бъде построено 420-километровото трасе, като от него остава да бъде изградена повече от половината от общата дължина.

Депутатът добави, че 70 км. от магистралата са построени преди 1989 г. Простите сметки показват, че ако на година се строяха по 10 км., досега „Хемус“ трябваше да бъде готова, обобщават от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“. В същото време те питат защо АМ “Тракия“ е завършена само за няколко години. Според политическата сила „Тракия“ и АМ „Марица“ са били необходими на западните държави, за да могат да развиват стокооборота си с Ориента, което е в техен интерес. Управляващите не успяха да получат европейско финансиране за „Хемус“, имаше доста възможности за това, но не е имало желание например да я включат в някои от трансграничните транспортни коридори, посочи Коста Стоянов.

Дали планът на ЕС не е България да бъде разрушена, разграбена, питат от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“. ЕС ни излъга с обещания за достоен живот, а всъщност получихме разпад и разруха, не без съдействието на наши политици, се казва още в декларацията. 

НА ЖИВО: Депутатите се захванаха с промените в Конституцията, блиц контролът отпадна

Без „Хемус“ Северна България замира, със завършването ѝ се очаква покачване на брутния вътрешен продукт, повече инвестиции и наваксване на изоставането спрямо Южна България, заяви Коста Стоянов.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
759 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.10.06 | 10:31

1
Браво! Все едно дали харесвате тая партию това трябва да стане!

2023.10.06 | 12:35

5
Асфалт не се яде, нали приятел.

2023.10.06 | 10:35

2
когато Бойко Борисов беше на власт, нали казвахте, че асфалта не се яде бе тъпанари!!?!?!

2023.10.06 | 12:34

4
Сега нека да ядат руски ху..

2023.10.06 | 12:32

3
Ако беше подкрепено правителство на ГЕРБ, а не разни служебни Руски правителства спускани от президентството, до сега магистралата щеше да бъде построена.

Добави коментар

Водещи новини