Процедурни хватки и лют спор в НС заради ракетите С-300, депутатите закриха заседанието си

  • 27 септември 2023 11:25

  • 3033
  • 7
Процедурни хватки и лют спор в НС заради ракетите С-300, депутатите закриха заседанието си
© Булфото (архив)

Депутатите дебатират около предложението България да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р(К) и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи. Вчера, на извънредно заседание, Комисията по отбрана към Народното събрание прие предложението, като то бе прието с 11 гласа "за" и 4 "против". Въздържали се нямаше. 

Дебатите започнаха с процедурни хватки. От "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" поискаха в зала да дойде министърът на отбраната Тодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за. Председателят на парламента обясни, че предложението не е внесено от Министерски съвет и министърът не е задължен да присъства. "Може да дойде по своя лична воля", добави Желязков. Веднага след това от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е поискаха почивка от името на парламентарна група. След нея от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" поискаха в зала да дойдат началниците на ПВО и Военновъздушните сили, като отново се наложи почивка.  

Комисията по отбрана одобри изпращането на ракети на Украйна

След всичките процедурни хватки дебатите по същество най-накрая започнаха. "Ще предоставим боеприпаси с дефекти, тяхното използване от нашата армия би създало сериозен риск за живота на българските военослужещи. България нито може да ги ремонтира, нито да ги използва", припомни председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев.

Георги Свиленски от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е отново направи предложение за процедура за решение на Народното събрание да задължи министъра на отбраната да дойде в пленарна зала. "Той демонстрира неуважение към Народното събрание. Явно този човек няма да дойде сам в пленарна зала", добави той. Председателят на парламента Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети обясни, че не може да подложи подобна процедура за гласуване в зала. 

"Този път отговорността се прехвърля на Народното събрание с вносители представителите на управляващите партии. Вчера извънредно заседание на Комисията по отбрана, днес първа точка в извънредното заседание на парламента. Създава се усещане за извънредност, което не е необходимо. По същия начин се взе решението за БТР-ите и три месеца след това си стоят в България. Нито един ремонт на украинска техника не се осъществи", каза депутатът от Атанас Зафиров по време на разискванията. Според него ракетите за комплекса С-300 са били последната надеждна защита на въздушното ни пространство. Зафиров попита защо се е допуснало да има дефектни ракети във въоръжението на Българската армия, които са заплаха за личния състав. 

От "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" и БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е не спираха да вземат думата и да повтарят, че управляващите са национални предатели и ще унищожат и последните ни ракети. "Това е срамен ициничен дебат. Унищожавате и малкото, което е останало от армията. Съвсем спокойно можем да закрием министерството на отбраната", призова Борислав Гуцанов. Костадин КостадиновКостадин КостадиновКостадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. в град Варна. Завършва магистратура по балканистика и Цончо Ганев пък призоваха за "Народен съд и изпращане на народнните изменници в Белене".

"Има един депутат от ПП-ДС, който е занесъл списък на Украйна с цялото ни въоръжение. Няма да му казвам името. Това не е ли национално предателство?", попита Костадинов

От своя страна ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ПП-ДБ отговориха, че думите на депутатите от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" за безогледна лъжа. "Г-н Костадинов, лъжете. Не спирате да лъжете. Нито знам за какъв списък говорите, нито съм бил в Украйна. Това е поредната ви безогледна лъжа. Търсите си да ви заведа дело за клевета", отговори депутатът от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" ген. Атанас Атанасовген. Атанас АтанасовАтанас Петров Атанасов е роден на 17 май 1959 година в с. Батин, България. О. з. ген. Атанас Петров

По предложение на Петър Петров от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" депутатите закриха заседанието си, за да изслушат началникът на отбраната адм. Ефтимов колко точно на брой са неизправните зенитни ракети и боеприпаси. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3033 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2023.09.27 | 14:45

7
Добре е да тестват една в народното събрание депутатите, та да е сигурно, че са дефектни.
П.у.т.к.и.н К.а.п.у.т

2023.09.27 | 13:37

6
Ха, ха, ха - всички руски лакеи, рубладжии, измекяри и мекерета наричат другите предатели.
ШИБАМ КОПЕЙКИ С МЕКИ КИТКИ!

2023.09.27 | 11:49

2
СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ПАСОЛЬСТВОТО ОТ БСП И ИЗРАЖДАНЕ - ПЪРВИ НА АМБРАЗУРАТА. А ТРЯБВАШЕ ДА СА В ЗАТВОРА ОТДАВНА.
До долния

2023.09.27 | 13:37

5
Шибай майка си недоносче
До долния

2023.09.27 | 13:37

4
Шибай майка си недоносче

2023.09.27 | 12:04

3
stiga ste zablujdavali narodat bre prestapnici kato sa neizpravni kakvo da gi praviat fashistite ot usraina
национални пре.датели

2023.09.27 | 11:48

1
за краварските марионетки ще има съд след националната катастрофа към която ни бутат ... както и за тр.оловете им и всички останали грантояди

Добави коментар

Водещи новини