Министър Хинков: Случаят с Мустафа Емин се преекспонира, скоро ситуацията по морето ще се нормализира

  • 10 септември 2023 20:29

  • 1418
  • 6
Министър Хинков: Случаят с Мустафа Емин се преекспонира, скоро ситуацията по морето ще се нормализира
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Министърът на здравеопазването проф. д-р Христо ХинковХристо ХинковПроф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на бе гост в предаването „Защо, г-н министър?“ по БТВ и говори за рисковете и решенията след потопа по Южното Черноморие, за увеличението на лекарските заплати, за липсващите лекарства, за държавните болници като „цъкащи бомби“ и за лечението без ходатайство.

„Има държава, но аз първо искам да изкажа съболезнованията си на хората, които пострадаха при това сериозно бедствие. Държава има и тя прави необходимото да се справи с този проблем“, заяви здравният министър по повод наводненията от преди дни. Той поясни, че РЗИ-тата са в готовност да вземат по-често вода за проба след проливните дъждове по Южното Черноморие. Имало и предписания както за използването на водата за битови нужди, така и за пиене. На този етап все още е забранено къпането в морето, припомни той.

Чиста ли е водата по морето? 

Министър Зарица Динкова разкри какво е качеството на водата по Черноморието ни

„Водата в морето не е чиста, както и питейната. Ето защо е осигурена минерална вода за населението в засегнатите райони“, поясни проф. Хинков. Той подчерта, че съвсем скоро ситуацията ще се нормализира.

„Аз и сега бих определил тези данни като манипулативни, защото най-малкото индикаторът, че има Ешерихия коли във водата, е нивото на чревни инфекции в района. Няма такова повишаване на чревните инфекции, което говори, че водата е чиста“, коментира изследванията на „Активни потребители“ и учени от СУ „Св. Климент Охридски“ здравният министър.

Той посочи, че лабораториите, които използват РЗИ-тата, са сертифицирани по европейските стандарти. Според него хората не бива да вярват на „Активни потребители“ и изрази категоричното си мнение, че преди наводненията по Южното Черноморие морската вода в този район е била чиста и годна за къпане.

Болниците са „цъкащи бомби“

Здравният министър коментира и темата с държавните болници в страната. „На първо място районните болници в страната са с около 80% акционерно участие от страна на държавата, при положение, че преди 20 години съотношението е било 51% държавно участие и 49% общинско участие. През всичките тези години болниците очевидно са работили на загуба и държавата е наливала в тях под различни форми“, обясни той.

Проф. Хинков е категоричен, че ако се следва икономическата логика, някои болници трябва да бъдат закрити или преструктурирани. Амбициозната задача на здравното министерство била губещите лечебни заведения да бъдат преструктурирани чрез вливането им в други болници, чрез окрупняване по райони.

Той даде пример с болница „Пирогов“, която е натрупала значителни задължения и припомни, че преди време ВМА е изпитвала подобни трудности, но била запазена заради стратегическото си значение за страната.

Казусът с Мустафа Емин 

Мустафа Емин подаде оставка като съветник на Тагарев

„Не съм разговарял с г-н Емин. Нито г-н Тагарев, нито г-н Емин ми е звънял. Аз научих за това нещо от медиите“, обясни проф. Хинков. Той поясни, че застава зад колегите си, но разбира и г-н Емин, който е баща и се тревожи за детето си. Според здравният министър Мустафа Емин не е разбрал спешността на ситуацията към онзи момент.

Проф. Хинков е убеден, че този случай се е преекспонирал. Смята също така, че неговата оставка е въпрос на доблест. „За частни случай и ходатайства в болници не ми звънят, но трябва да призная, че ми звънят за назначения. Аз събирам всички предложения в една папка – имам набор от CV-та“, призна още той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1418 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Бок.луци военном.едицински

2023.09.11 | 07:45

6
водя сина ми, със сце.пена вежда в спешното. И един бок.лук вика: изчакай, първо ще дойде да ле.пим внуч.ката на главн.ата сестра, да не отвар.яме лепилото само за те.бе.

2023.09.11 | 06:47

4
ТУРЧИН ЗАМ. МИНИСТЪР В ВОЕННОТО МИНИСТЕРСТВО

2023.09.11 | 07:39

5
Не се учудвай, ДПС владее МО и МВР. Затова тоя дрънка, че ВМА била съхранена - щото Муфтаджийски е човек на Сокола.

2023.09.11 | 04:23

3
Много го вардите тоя скандалджия Мустафа, що за военен съветник е!
Lissa

2023.09.11 | 01:53

2
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

2023.09.10 | 21:27

1
Каква е тази мижитурка!

Добави коментар

Водещи новини