Министър Хинков: Категориите за телесна повреда са ясно разписани в НК, но страданието и психическите последици не могат да се измерят

  • 07 август 2023 19:27

  • 436
  • 1
Министър Хинков: Категориите за телесна повреда са ясно разписани в НК, но страданието и психическите последици не могат да се измерят
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Категориите за лека, средна и тежка повреда са ясно разписани в Наказателния кодекс, но страданието и психическите последици не могат да се измерят, каза пред журналисти преди заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване министърът на здравеопазването Христо ХинковХристо ХинковПроф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на.

Членовете на комисията ще изслушат министър Хинков за наличието на утвърден медицински стандарт „Съдебна медицина“ и за спазване на правилата и процедурите при изготвянето на съдебномедицинската експертиза по случая с пострадалото момиче в Стара Загора.

Стандартите имат отношение към съдебната медицина, а това е въпрос на съда, каза още той. Решението на съдията е комплексно, той взема всички съображения, които не могат да влязат във всички стандарти и да бъдат операционализирани. В отговор на въпрос дали трябва по-ясно да се разпишат категориите за лека, средна и тежка увреда министър Хинков каза, че те са разписани достатъчно добре, но „въпросът е, че съдията събира всички останали факти около извършеното престъпление, преценява жестокостта, с която е извършено, което не може да бъде операционализирано“, предаде БТА.

НС прие на първо четене по-сурови наказания в НК при домашно насилие

Не може да се измери жестокостта на едно престъпление, допълни той.  Това, което прави съдебният лекар, е да прецени фактите по отношение на телесните повреди и там има доста ясни показания за това какво е лека, средна и тежка повреда и те са в Наказателния кодекс, допълни той.

В отговор на въпрос дали съдебният лекар неправомерно е отстранен от поста си, министър Хинков каза, че според него „го е отнесъл, но нека да стане така, че да се види, че все пак има някаква реакция“. Ако е било формално заключението му, ако то не е довело до решение от страна на съдията за това да вземе предвид порезните рани, може би временно е бил отстранен.

Принципно това не е проблем на медицината, а това е престъпление, за което съдията преценява комплексността му и какво е нанесло на жертвата. Страданието и психичните последици не могат да бъдат измерени, каза още той. По думите му това са неща, които касаят не само медицината, а и съда, касаят оценката, която само съдията може да направи. Съдията е този, който трябва накрая да каже какъв е видът на увредата, добави министър Хинков.   

Последвайте канала на

Константин Тодоров
436 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lissa

2023.08.08 | 02:30

1
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства --- Xmiss.pw

Добави коментар

Водещи новини