Вигенин: Начинът да спрат инцидентите е бързото включване на българите в конституцията на РСМ

  • 28 юли 2023 15:30

  • 959
  • 0
© Novini.bg

Искаме да пожелаем бързо възстановяване на Петър Бозов и очакваме българската държава да направи необходимото за неговото транспортиране и лечение. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Кристин Вигенин по повод вчерашното нападение над български гражданин в Скопие преди футболната среща между ПФК "Левски" и местния ФК "Шкупи", предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1266

Смятаме, че спортът не може да бъде повод за насилие и омраза и това, че се случват подобни неща, е естествен резултат от цялостната атмосфера на отношенията между България и Република Северна Македония, които са такива не по вина на българската страна. В продължение на месеци се насажда нетърпимост между двете страни, омраза към българите. Смятаме, че македонската страна трябва сериозно да преосмисли това поведение, заяви Вигенин.

Начинът да бъде прекъсната веригата от инциденти и най-силният политически сигнал според нас би бил максимално бързо да бъдат преодолени спънките и да бъде променена конституцията на РСМ и българите да бъдат включени в нея, така както е поет ангажимент от македонската страна, подчерта социалистът.

Надяваме се това да бъде и политически сигнал, и конституционна гаранция за правата на българите. Нека това да не бъде представяно като някакъв кой знае какъв компромис от македонска страна, а като естествен резултат от ангажимента на РСМ да предприеме тази стъпка, добави той.

Очакваме с това решение да започне процес на подобряване на отношенията между двете страни и това решение да бъде използвано за засилване на добросъседските отношения между двете страни. Притеснени сме от необезпокоявания и по никакъв начин неограничаван език на омразата, който се засилва в РСМ вместо да е обратното, отбеляза Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия,.

Лорер: Македонските власти знаеха за мача и трябваше да вземат мерки

Попитан как си обяснява, че след вдигането на ветото от България над започването на преговори от РСМ за членство в Европейския съюз, депутатът от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е коментира: "Нашата позиция беше, че Република Северна Македония не е готова за тази стъпка, че предстоеи още работа. Трябваше да бъдат постигнати конкретни резултати преди да се вземе това решение, а не да се прибързва с него, което виждаме, че беше възприето от РСМ от поредна готовност от страна на България да прави компромиси, беше възприето като една етапна победа на РСМ по пътя към европейската интеграция – победа, постигната не с необходимите стъпки от страна на РСМ, а с поредната отстъпка от страна на България".

Мисля, че дори тези, които гласуваха така ентусиазирано миналата година да падне ветото и да се приеме т.нар. френско предложение, днес осъзнават, че направиха грешка. Въпросът е как да направим така, че подобни случаи да не се повтарят оттук нататък, България да защити своите позиции, да защити българските граждани, да създаде един европейски модел на отношения между двете държави. Но за да се случи това, трябват две страни. Засега не виждаме желание от македонска страна, каза още Вигенин.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
959 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини