Стоян Сталев: Действията на президента на Северна Македония са евтин популизъм

  • 14 май 2024 22:12

  • 1832
  • 2
Стоян Сталев: Действията на президента на Северна Македония са евтин популизъм
©

По тънък лед се разхожда новата власт в Република Северна Македония. Гордана Силяновска - Давкова положи клетва пред парламента на страната, с което официално встъпи в длъжност. По време на процедурата обаче Силяновска нарече републиката си само Македония, а не Северна Македония, което повдигна напрежението сред съседните държави.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1269

"Очевидно национализмът шества из Балканите, особено в Западните Балкани. Трудното адаптиране на държавите към тяхната самостоятелност, към тяхната европейска насоченост, виждаме че често се изражда в национализъм. Тези избори бяха съпътствани с националистическа кампания в Северна Македония от страна на двете партии, но най-вече на победилата ВМРО-ДПМНЕ и ние виждаме резултата от това. Това е сравнително евтин популизъм - да се подпише декларацията с конституционното име, но то да не се спомене в самото изказване", заяви бившият служебен министър на външните работи Стоян Сталев в студиото на "Денят ON AIR".

По негови думи обаче действията на Силяновска не са с цел да бъде накърнен имиджът на Гърция или съседните държави, а е направено с чисто вътрешнополитически цели, но е възможно това да им изиграе лоша шега с идеята за присъединяването към Европейския съюз. 

Президентството на РСМ: Силяновска има правото да използва името "Македония" като акт на самоопределение

"Това показва колко много уроци не са научени за подготовката за членство за Европейския съюз. Членството изисква всяка държава да направи малко отстъпка от своите патриотични ценности или постулати, защото основната идеология на Европейския съюз е приятелството - приятелство с компромиси", подчерта Сталев пред Bulgaria ON AIR.

По време на предизборната кампания в Северна Македония имаше и множество провокации с нотки към българското общество.

"С много неща се злоупотребява и се правят провокации. Възраждат се претенции за македонски малцинства в България, възраждат се претенции, че договора със страната трябва да бъде преразглеждан. Това създава една голяма несигурност в двустранните отношения и отдалечава Северна Македония от преговорната рамка, която вече е съгласувана", отбеляза гостът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1832 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:32

2
❤️ Г­­о­р­­­е­­­щ­и­­ ­­­м­о­м­и­ч­­­е­­т­­­а­­­ ­­­в­и­­­ ­­­о­­ч­а­­­к­­­в­а­­т ­­-­­­ X­1­8­­.­­­F­­U­­­N

2024.05.14 | 22:41

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини