Представление на Софийската опера и балет вдигна на крака публиката в Скопие

  • 19 май 2024 07:46

  • 3306
  • 4
Представление на Софийската опера и балет вдигна на крака публиката в Скопие
© Getty Images (архив)

„Валкюра” на Софийската опера и балет вдигна на крака пълната зала на Националната опера и балет в Скопие. Четиричасовият спектакъл под режисурата на Пламен Карталов беше представен в рамките на 52-то издание на Майски музикални вечери в Република Северна Македония, а сред публиката беше и президентът на страната Гордана Силяновска.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1269

„Такова удоволствие не съм изживявала, толкова дълго, толкова страстно. Ницше е прав, като казва, че без музика светът не би бил такъв, какъвто е. Обществената дипломация не е като културната дипломация. Мисля, че никой от нас не почувства умора през тези пет часа. Не знам кое беше по-съвършено - диригентът, режисьорът, певците, оркестърът, хореографията, сценографията. От сърце ви благодаря. Имах необходимост от такова нещо. И мисля, че изкуството може да постигне невъзможното. На мен ми се случи това. Малко ми остана да стана и да викам „браво”, сподели Силяновска след представлението пред участниците в него.

Силяновска присъства на премиера на Софийската опера в Скопие

Директорът на Софийската опера и балет и режисьор на спектакъла Пламен Карталов благодари за „щедрото и гостоприемно посрещане” от ръководството на Националната опера и балет в Скопие. 

Искам да Ви уверя, че нашите контакти ще бъдат истински ползотворни. Очакваме Ви в София през септември, за да покажем как се работи в културната дипломация, каза Карталов, цитиран от БТА.

Над 130 души от състава на Софийската опера и балет пристигнаха преди дни в Скопие - солисти, оркестър, малък балетен състав и целия технически състав, необходим да оживее скандинавската митология на сцената и дълго да бъде аплодирана от публиката в Скопие, където за пръв път се представя опера от Рихард Вагнер в рамките на Майските музикални вечери, чието 52-ро издание се провежда този месец в Република Северна Македония. 

Режисьор на „Валкюра” е Пламен Карталов, диригент - Евън-Алексис Крист, сценограф - Ханс Кудлих, костюми - Християна Михалева-Зорбалиева, а в главните роли публиката видя Томас Хол - Вотан, Мариана Цветкова - Фрика, Мартин Илиев - Зигмунд, Ангел Христов - Хундинг, Гергана Русекова - Брюнхилде, Цветана Бандаловска - Зиглинде.

Събитието е организирано с подкрепата на министерствата на културата на България и Република Северна Македония, а негов партньор е Българският културно-информационен център в Скопие. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
3306 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 05:57

4
❤️ Г­­­о­р­е­щ­­­и­­ ­­­м­­о­­­м­­­и­­­ч­­е­т­­­а­ ­­в­и­ ­­о­­­ч­­­а­к­в­а­т ­­­-­­­ X­­1­8­­.­F­­U­­N

2024.05.19 | 21:32

3
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.05.19 | 09:25

2
ВСИЧКИ ГОВ НА В КАНАЛИЗАЦИЯТА СИ МИСЛЯТ , ЧЕ СА НА МОРЕ В ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ.

2024.05.19 | 08:07

1
Вотан е бил също северомакедонец.

Добави коментар

Водещи новини