НС прие на второ четене бюджета на НЗОК

  • 26 юли 2023 14:26

  • 1482
  • 0
НС прие на второ четене бюджета на НЗОК
© Bulfoto
Слушай новината Слушай новината

Близо 3 часа отне на депутатите да приемат бюджета на НЗОК, като двама от тях преминаха в спор за цените, по които болниците купуват лекарства за онкоболни пациенти. В крайна сметка парламентът прие това да става по нова методика, а не както до сега болниците да си решават проблема през обществени поръчки, което често води до различни цени на един и същ продукт за различни заведения.

Темата подхвана Георги Гьоков от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, който поиска новият параграф 14 в допълнителните разпоредби трябва да отпадне, тъй като е необходимо да се вземе позицията на всички заинтересовани страни. Той посочи, че сега лекарствата за онколчение се доставят по закона за Обществените поръчки, вътрешни конкурси или открита процедура на най-ниска цена при липсващи рамкови споразумения. Предложената промяна с ал. 29 а е в ущърб на лечебните заведения, провеждащи пръчки по ЗОП, заради непредвидимост на ежемесечните цени. Това можело да доведе до загуби и евентуални фалити на лечебни заведения.

Изненадващо Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г. от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в се съгласи с думите на социалист. И обяви: "И в бюджетна комисия го казах - днес е най-порочната практика в НС. Предлага се промяна в здравно законодателство чрез преходни и заключителни разпоредби в бюджета на НЗОК. Сабрутев (Венко сабрутев от ПП, бел.ред.)  ми каза, че това е ставало и преди. Ако нещо е грешно не трябва да продължава! Опитваме се с бюджетни трикове да изменим законодателство, което не е минало през здравна комисия, не е минало обществено обсъждане, не са чути вижданията на всички заинтересовани страни", атакува той коалиционните си партньори в управлението.

Бившият здравен министър напомни, че подобна промяна касае изключително много интереси - на  МФ и НЗОК, на фирмите доставчици, на лечебните заведения и на българските пациенти. 

Ангелов обяви, че всички били обединени, че трябва да бъдат намалени разходите за онкомедикаменти, плащани от НЗОК.

"В този случай, чисто бюджетна цел може да наруши интереса на лечебните заведения, това, което каза Гьоков е така", призна той. И попита какво ще стане, ако бъдат приети предложенията на вносителите, още повече, че в момента болниците вече са сключили договори за доставка.

"Ако изведнъж касата започне да заплаща цена по-ниска от цената, на която продуктът се доставя по ЗОП и фирмата доставчик не желае да намали тази цена? Това става само с допълнително споразумение за намаление на цената, за което се иска ВоляВоляВоля е българска либерална политическа партия. Тя е основана на 15 юли 2007 г. по инициатива на и на двете страни. Какво ще прави болницата ако договорът се прекрати до нов договор, през тези от 6 месеца до година? Какво ще прави - ще купува без обществени поръчки за милиони левове и изпълнителният директор трябва да влезе в затвора, защото не прилага ЗОП? Това се е родило в главата на чиновник който работи в МФ", гневен бе бившият здравен министър. 

Според него трябвало да се приеме или неговият вариант, или този на Васил Пандов от ПП-ДБ, макар и двата да криели рискове. В този на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в се разчитало на мнения от работна група към МЗ, имало известен консенсус, било работено 6 месеца и нямало да има трусове по отношение на здравните заведения.

Парламентът избра Гюров и Чобанов за подуправители на БНБ

"Рисковете за ад хок приемането, без сметки и нищо - може да започне да се плащат по-всикокии цени на определени медикаменти. Съществува такъв риск, не казвам, че ще случи", застрахова се Ангелов. В проекта на Пандов имало справедливи идеи, но рискът е да започне да се плаща на цени по-ниски от тези в болници и те да почнат да трупат дългове.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1482 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини