Андрей Гюров: Планирам мащабна информационна кампания за въвеждането на еврото

  • 24 юли 2023 14:51

  • 2066
  • 0
Андрей Гюров: Планирам мащабна информационна кампания за въвеждането на еврото
© Булфото

"За мен е огромна чест да бъда обявен за тази позиция, но както всичко знаем, БНБ се намира на прага на най-голямото събитие в своята история, а именно въвеждането на евровалутата. Затова интеграцията на България и БНБ в евросистемата е постигане на мечта, особено за моята генерация, която чака този момент вече няколко десетилетия". Това каза Андрей Гюров, кандидат за подуправител на Българската народна банка (БНБ) на управление "Емисионно" на изслушването в бюджетната комисия в парламента.

Той обеща да работи честно, неуморно и достойно за БНБ.

"Преподавателската и изследователската ми дейност ще допринесат за качественото ми управление на тази отговорна позиция", каза още Гюров. За него е важно да се установи приемственост през първите месеци между екипите и бързо да се премине към подготовката на служителите към управлението на валутните резерви и директивата по преструктуриране към еврото. 

"Работата по подготовката и присъединяване към еврозоната е мой основен приоритет, но това е многопластов процес, който ще изисква детайлно изпълнение. Затова смятам да си партнираме с Хърватската народна банка, защото те наскоро преминаха през тези процеси по въвеждане на еврото и очаквам подкрепа от тях", каза още Гюров. 

Андрей Гюров става подуправител на управление "Емисионно" към БНБ

Като основни свои приоритети той посочи управлението на портфейли и прилагането на общи решения за операции на общия пазар. "Смятам да инициирам мащабна информационна кампания за информиране на гражданите за предстоящите процеси по въвеждането на еврото, която да дава отговори на въпросите, които вълнуват българите", посочи още Гюров. 

Според него левовите банкноти имат добра съвременна защита и не се предвижда печатане на нова серия от банкноти заради предстоящото въвеждане на евровалутата в България. "В момента се обсъжда дизайнът на българските евромонети и те ще бъдат отсечени преди въвеждането на еврото у нас през 2025 г.", уточни Гюров. 

Андрей Гюров защитава докторска степен по икономика в Икономическия университет във Виена и успоредно с това работи в австрийската "Фолксбанк". От 2021 г. е народен представител и същевременно е преподавател в редица български университети.

Изслушването на Гюров продължи 7 минути, колкото предвиждат правилата, през които той изложи своята концепция и мотивация за поста ръководител на управление "Емисионно" в БНБ и след това отговори на въпросите на членовете на комисията, предаде БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2066 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини