На монетата от 2 евро ще пише: „Боже, пази България“

  • 24 юли 2023 15:13

  • 6046
  • 0
На монетата от 2 евро ще пише: „Боже, пази България“
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Управителният съвет на БНБ се обедини около идеята да бъде възпроизведен дизайнът на настоящите разменни монети, което ще осигури приемственост в използваните парични знаци и ще улесни припознаването на новата валута от българските граждани: Мадарският конник - на малките монети; Св. Иван Рилски - на монетата от 1 евро; и Паисий Хилендарски - на монетата от 2 евро", съобщава управителят на БНБ Димитър Радев пред БТА.

Върху националната страна на българските евромонети се предвижда да бъде изписана на кирилица думата: "България", както и думата "евро" (за монетите от 1 и 2 евро) и "стотинка", съответно "стотинки" (за монетите от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента).

Върху гурта на най-голямата монета от 2 евро се предвижда да бъде изписан текст на кирилица "БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ", което е в съответствие с българските исторически традиции в монетосеченето, допълва той.

ЕЦБ одобри проектозакон на БНБ за гладко въвеждане на еврото у нас

Предстои изработването на художествените проекти, които ще бъдат внесени в Координационния съвет за подготовката на България за членство в еврозоната. След окончателното им одобрение, проектите ще бъдат представени на Съвета на Европейския съюз, Европейската комисия и страните членки от еврозоната.

Радев е убеден, че 1 януари 2025 г. остава реалистична дата за приемането на България в еврозоната, "ако правим правилните неща и изпълним необходимите условия с фокус върху инфлацията". БНБ банковият сектор ще бъдат готови за въвеждането на еврото далеч преди крайния срок - уверява той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6046 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини