Говорят експертите: Как ще продължи работата на БНБ след преизбирането на Димитър Радев

  • 19 юли 2023 10:08

  • 335
  • 0
Говорят експертите: Как ще продължи работата на БНБ след преизбирането на Димитър Радев
©

Kой е Димитър Радев, който е начело на Централната банка от 8 години.

Димитър РадевДимитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Той е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г. влезе в БНБ като управител през лятото на 2015 година. Още в деня на клетвата му се наложи да говори за заплатата си, след като беше разпространена информацията, че предшественикът му е получавал около 40 хиляди месечно. За да оглави БНБ Димитър РадевДимитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Той е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г. напусна пост в Международния валутен фонд. След себе си остави Националния план за въвеждане на еврото у нас от 2024 година. Мандата му ще бъде запомнен и със Стрес теста на български банки, проведен от Европейската централна банка.

Депутатите избраха Димитър Радев за управител на БНБ

Вероятно като най-сложната година сред 7-те в които управлява БНБ може да се определи 2019- заради тежките последици от COVID-19 кризата за българската икономика и банковата ваканция при кредитите.

Две години по-късно българските трезори се оказаха пряко засегнати при това от чужд закон - глобалният закон Магнитски. Димитър РадевДимитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Той е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г. е категоричен, че страната ни трябва да изработи собствен закон, който да отразява аспектите на различните санкционни режими. Такъв и до момента няма.

Въпреки трудните времена, мандатът на Димитър РадевДимитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Той е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г. може да се определи като спокоен, смятат експертите.

„Хубаво е мандатът на председателя на Централната банка да дълъг и спокоен, защото ролята й е да контролира основата на всяка икономическа система - парите. Дългият период не е изключение или нещо, което да ни притеснява“, каза пред бТВ икономистът Стоян Панчев.

По думите по-сериозна критика била, че не се провел дебат по неговото избиране.

Димитър Радев, управител на БНБ: Технически сме готови за еврото

„Процесът по влизането ни в еврозоната се води от шефа на БНБ и финансовия министър. В самата банка управителният съвет е този, който взима решенията. Затова е важно кои ще бъдат подуправители“, каза икономистът Петър Ганев.

„Противоречията между Асен Василев и Димитър РадевДимитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Той е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г. идваха от политическата нестабилност. Сега вече ще намерят общ език“, посочи той.

По думите му не сме далеч от влизането в еврозоната, 2025 година е постижимо.

„В крайна сметка се взе решените да се запази стабилността и да има приемственост. Всяка една номинация за подуправителите е и политическа обоснована. Това са добри кандидатури, които ще имат важна задачи в процеса за приемане на еврото“, посочи икономистът доц. Едуард Маринов.

По думите не е хубаво еврото и лева да съществуват паралелно като разплащателно средство. Според него няма да има голямо значение за потребителите.

„В момента, в койот станем ефективен член на еврозоната ,всички разплащания ще се извършват в евро. Има кратък срок, в който трябва да се изчерпи паричната маса от левове – три месеца. В рамките на тези три месеца ще може да плащаме и в двете валути. Идеята е да оползотворим използването на общата валута. На-голямата ползва ще е, че ще сме в общия пазар“, заяви икономистът.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
335 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини