Нинова: Ще внесем предложение помощта за Украйна да бъде одобрявана от НС и да е публична за гражданите

  • 07 юли 2023 16:21

  • 3162
  • 0
Нинова: Ще внесем предложение помощта за Украйна да бъде одобрявана от НС и да е публична за гражданите
© БСП
Слушай новината Слушай новината

„Отношението си към министър Тагарев и политиката, която той провежда ние сме я изразявали два пъти и много последователно. Един път в правителството на Петков и един път сега – като опозиция. Тогава ние възпрепятствахме Тагарев да стане министър на отбраната и сега, като опозиция, поискахме оставката му“. 

Това заяви лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за пред медии в Народното събрание. „Ако Тагарев изпълни това, което обяви, че е искано от президента Зеленски, това означава напълно обезкостяване на Българската армия, лишаване от боеспособност и ние не бихме подкрепили такова нещо“, добави тя. „Ще внесем проект на решение – цялата помощ, която се предоставя на Украйна, да бъде одобрявана от Народното събрание“, обяви Нинова.

Тя припомни, че служебното правителство на президента Радев е внесло решение и Народното събрание тогава е одобрило, без гласовете на социалистите, Министерският съвет сам да решава какво да предостави и информацията за това да е засекретена. „Тя трябва да бъде публична. Позовавайки се на практиката във всички европейски държави и САЩ, те обявяват какво ще предоставят като военна помощ. Смятаме, че българският народ трябва да знае. Този процес трябва да е публичен и прозрачен и да е достатъчно обществено обсъждан – в него да се включат и Министерството на отбраната, и специалисти, и общественици“, посочи Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за

Нинова: Тагарев незабавно да си даде оставката, вреден е за България и опасен за националната сигурност

Лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е припомни позицията на партията по отношение на военната помощ за Украйна: Ние сме против. Смятаме, че това удължава конфликта и трябва да се търси мирно решение чрез спиране на действията от двете страни и водене на дипломатически преговори.“ И добави: „Малко прекалено става, когато си с различно мнение да те нарочват или за руски слуга, или, че някой ти плаща .Ние смятаме, че с нашата позиция защитаваме българския национален интерес.“

„Българският интерес диктува да имаме ядрена енергетика. С продажбата на двата реактора се заличава проекта „Белене“ и няма да имаме развитие на ядрената енергетика. Българският интерес означава и Българската армия да има боеприпаси. С решението да се предостави всичко на Украйна обезкостяваме Българската армия, лишаваме се от българските боеспособности и това е риск за националната сигурност. Украйна в НАТО сега също е риск за сигурността не само в България, а в Черноморския регион, в Европа и както виждате, и големите държави не са съгласни сега и веднага да се приеме такова решение. Парламентите на другите държави членки не гласуват декларация за приемане на Украйна в НАТО, само българският. Ние, защитавайки българския интерес, трябва да търпим укори, че сме чуждопоклонници. Категорично не приемаме това“, каза още Нинова.

Тя заяви още, че независимо от твърденията на Борисов и Росен Желязков, отказът от имунитет на лидера на ГЕРБ още не е депозиран в деловодството на Народното събрание. „Това е типично за него поведение, сутрин едно, вечер друго" смята Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3162 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини