Нинова: Тагарев незабавно да си даде оставката, вреден е за България и опасен за националната сигурност

  • 05 юли 2023 12:01

  • 5056
  • 0
© Novini.bg

Предложението на г-н Тагарев за Черно море представлява категорично нарушаване на Международния договор от Монтрьо, по който България е страна. Искаме незабвано оставката му, вреден е за България действията и думите му са опасни за националната сигурност, мира и неутралитета на България, за който ние претендираме. Това обяви на брифинг в парламента лидерът на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за

Социалистите няма да подкрепят и внесената от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС декларация за приемането на Украйна в НАТО. "Големите държави-членки изразяват резерви: САЩ, Германия, Франция, Унгария. Има изказване на Байдън и Столтенберг, че на този етап трябва да се въздържат от позиция за приемането на Украйна в НАТО и че това би изправило целия Алианс срещу Русия във война, което означава световна война. Нашите подмазвачи и слагачи бързат да бъдат по-католици от папата и да заявим категорична позиция за приемането на Украйна в НАТО, без да отчитат факта, че сме на няколко стотин километра от конфликта и можем да бъдем превърнат в жертва на тази война", подчерта Нинова. 

Напрежение в парламента заради предложението за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна

БСП са против идеята оборудването от площадката на АЕЦ "Белене" да бъде продадено на Украйна. Нинова обясни, че това така или иначе практически е невъзможно. "Бързат комисията да обсъди и залата да приеме решение за продажба на двата реактора за "Белене". Ще гласуваме против. Цялото това бързане е заради посещението на Зеленски в България. Целта, която обявяват, не е истината. С продажбата на двата блока целят завинаги да се приключи с проекта "Белене" и да скрият една далвавера. България е платила 600 милиона лева за оборудване, което го няма. На площадката има обордуване за около 250 милиона, а разликата е потънала в нечии джобове. С тази сделка искат да покрият истината за кражбата и корупцията. Атомната ядрена агенция дава разрепшение за такива реактори още когато се строи площадка. Тя се лицензира предварително за определени реактори. Ако има такава площадка в Украйна, тя вече е лицензирана за нещо друго. Как си представят, че ще предоставят на Украйна руски реактори, които изискват руско оборудване, руски инженери, руски резервни части? Това означава да поставят Украйна в ръцете на Русия за тази ядрена централа. Това изисква евентуално Русия да даде разрешение. Години наред търпим загуби заради "Белене". Ако имахме "Белене", енергетиката и бюджета на България щяха да са съвсем различни. Те го погребаха, сега искат да си покрият далаверата за разликата от 300 милиона", посочи лидерът на социалистите. 

Борисов си дава имунитета

"Имунитетът на Бойко Борисов вече е много забавна тема. Отчитаме съгласието му да си даде имунитета като малка крачка на победа на БСП и хората, които искат справедливост за 12-годишното му крадливо управление. Голямата крачка ще бъде осъдителна присъда. Даването на имунитета му е под натиск. Може би е знаел, че ще падне в зала и затова побърза пред вятъра. За периода, в който се скри и в който уж създадоха Комисия за имунитети, която не работи, смениха Гешев и сложиха прокурор, който очакваме да доведе делото докрай. Даването на имунитета е бягство от позора, койот щеше да преживее в зала, да чуе истината за себе си. Предварително бягство. Вероятно очаква, че нещо по делото ще бъде покрито и неразследвано", смята Нинова. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
5056 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини