Нинова също коментира предложението за прекратяване на концесията на пристанище "Росенец"

  • 19 юли 2023 13:25

  • 3542
  • 0
Нинова също коментира предложението за прекратяване на концесията на пристанище "Росенец"
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Проявява се "двоен аршин", като се прави предложение за прекратяване концесията на „Росенец“.

Това заяви в кулоарите на парламента председателят на Парламентарната група на „БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България“ Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за. По-рано днес съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков заяви, че групата ще внесе предложение да се прекрати концесията на пристанище „Росенец“. След това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че на среща вчера с представители на ПП-ДБ и ДПС предложението за "Росенец" е направено от ГЕРБ - СДС, „Демократична България“ (ДБ) и ДПС. Делян Пеевски уточни, че инициативата са изработили заедно с ГЕРБ, ДБ веднага се включили да я подкрепят, а ПП "умували". 

Кирил Петков: Внасяме предложение за прекратяване на концесията на пристанище "Росенец"

Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за посочи, че предложението още не е внесено. Тя заяви, че принципната позиция на „БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България“ е, че обектите, които са стратегически за националната сигурност, трябва да се управляват и стопанисват от държавата. По време на управлението, в което участвахме, ние доказахме, че държавната собственост може да се управлява добре, добави Нинова.

Тя каза, че в Конституцията е записано, че такива обекти - води, гори, плажни ивици, са изключително държавна собственост. Изхождайки от конкретния случай казваме принципно, че сме „за“ това такива обекти да бъдат държавна собственост, но какво забелязваме тук – че се проявява "двоен аршин", коментира Нинова. По думите ѝ се прави предложение за една определена концесия на „Росенец“, но в същото време се подготвя концесия на Летище Пловдив и удължаване на други концесии по морето. Според нея това е безпринципно. 

Борисов: ПП избързаха да се покажат, предложението за "Росенец" беше на ГЕРБ, ДПС и ДБ

Ние искаме да бъде принципно решението и да има мнозинство, което да каже, че държавните богатства ще бъдат държавна собственост, ще се експлоатират от държавата, каза Нинова и добави, че ще настояват да има по-сериозен и по-задълбочен държавнически разговор и решение за обектите, които са от стратегическо национално значение.

Много е важно, ако го направят, дали държавата е готова да поеме всички функции веднага, така че да няма проблеми на пристанището, и дали това ще доведе до някакви санкции при развалянето на договора и най-вече как ще се отрази на цената за хората и икономиката, смята Нинова и добави, че такъв анализ не са виждали, предаде БТА.

Попитана за думите на председателя на групата на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, че да се премести Народното събрание в друга сграда е поредното харчене на държавни пари и трябва ли седем милиона да бъдат дадени за видео стена или удобството народните представители да говорят от място, Нинова коментира, че не трябва и „достатъчно пари се хвърлиха“ в ремонта на сградата на бившия Партиен дом. 

Тошко Йорданов разкри още една схема за точене на пари. Зачуди се на депутатите ще им се счупят ли краченцата

По-рано днес Йорданов на брифинг в парламента каза, че в проектобюджета на Народното събрание са заложени 4,5 млн. лева за индексиране на фирмите, които са ремонтирали другата сграда на парламента, и 2,5 млн. лева за озвучителна система в новата пленарна зала. По думите му това са „две огромни щуротии“, които се опитва да спре.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3542 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини