Позиция на ВМРО срещу "нахалния дипломатически тон" в РС Македония

  • 19 май 2023 13:56

  • 1201
  • 1
Позиция на ВМРО срещу "нахалния дипломатически тон" в РС Македония
© Novini.bg/ Canva

Българската държава трябва да поиска от партньорите си в Европейския съюз преразглеждане на позицията на Съюза по отношение на преговорите членството на Република Северна Македония. В това искане България трябва да изложи всички факти, които показват, че РСМ не е готова да стане част от европейското семейство, поради факта, че не спазва правата на българите в Македония. Страната ни трябва да иска от Европейската комисия да отстоява в преговорния процес интереса на България като държава член, а не се поддава на идеологически шаблони. Това са казва в позиция на ВМРО – Българско национално движение по повод поредното изостряне на това между двете държави.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1195

Абстрахирайки се от нахалния дипломатически тон, който държи южната ни съседка към България, следва да посочим пред ЕС стотиците примери, които говорят, че РСМ не само не желае да спазва договореностите – вписването на българите в Конституцията си, но и очевидно няма никакво намерение занапред да поеме път, който да я направи част от ЕС, най-малкото, защото тази държава не изпълнява критериите.

"Македонизмът е инструмент, създаден от Русия": Това, което започна Ковачевски и продължи Пендаровски, е нахално и недопустимо

Напомняме за следните действия на властите в РСМ:

Дискриминационното законодателство, насочено срещу българските сдружения.

Неразкриване и неглижиране на присъдите срещу извършителите на посегателствата срещу българските културни клубове – „Иван Михайлов“ в Битоля и „Цар Борис III“ в Охрид.

Ответен удар: Македония, Украйна и българският политически елит

Нападенията срещу македонски граждани, които открито обявяват своето българско национално самосъзнание, като побоя над Християн Пендиков и скалъпените обвинения на прокуратурата в Битоля срещу председателя на Българския културен клуб „Иван Михайлов“ Любчо Георгиевски с цел сплашване на всички македонски граждани, които се самоопределят като българи.

В учебниците в Македония все още пише, че българите са окупатори, а кражбата и преиначаване на общата ни история продължава.  

Говорът на публичните лица в РСМ е изпълнен с език на омразата и с нападки и обиди към България и българите.

… и още много други.

Българските политици са длъжни пред дедите си, положили костите си за свободата на българите в Македония, да отстояват националния интерес. Те трябва да имат самочувствието като говорят от името на държава – член на Европейския съюз по отношение на държава, която тепърва иска да става кандидат за членство.

Особено нагло бе казаното от македонския премиер Димитър Ковачевски и президента на РСМ Стево Пендаровски, които сравниха българската риторика към Македония с говора на Москва спрямо Украйна.

Само да припомним – риториката на Москва спрямо Украйна е следната: първо - Украйна се управлява от неонацистко правителство, второ – Русия е против влизането на Украйна в НАТО и ЕС, трето – части от Украйна са част от Руската федерация – Крим, Донбас и т.н.

А сега да видим каква е позицията на България спрямо РСМ. България подкрепя Македония – членството ѝ в НАТО стана факт благодарение на нашата подкрепа. Подкрепяме Македония и за членство в ЕС, след като изпълни изискуемите от всяка страна членка условия. България няма териториални претенции към Македония и не е окупирала части от нея. България единствено иска условията, които РСМ е приела и подписала в Договора за приятелство с България от 1 август 2017 г. да бъдат спазвани, както и да изпълни ангажиментите си към ЕС  по т.нар. план „Макрон“, според който българите трябва да бъдат вписани в Конституцията на РСМ.

Явно сходство по отношение на България-Македония и Москва-Киев има само в главите на управниците в Скопие и някои платени от тях папагали в Българи.

Само да напомним също, че Москва и до ден днешен в спора между София и Скопие подкрепя не България, а РСМ.

РСМ подготвя почвата пак вината да падне върху България?

И нека напомним още - вината за ескалацията на напрежението и поредно изостряне на тона между България и Македония е на тези, които под външен натиск, вдигнаха ветото за РСМ – онези 170 депутати от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, които през юни 2022 г. приеха т.нар. „френско предложение“. Това е национално предателство, защото е в ущърб на българския интерес в Македония.

Радина Лазарова
1201 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.05.19 | 14:19

1
В РСМ нямаше Босненски или Косовски сценарий при разпада на СФРЮ, вечно трябва да са благодарни на България за това.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини