"Македонизмът е инструмент, създаден от Русия": Това, което започна Ковачевски и продължи Пендаровски, е нахално и недопустимо

  • 19 май 2023 08:20

  • 1701
  • 23
"Македонизмът е инструмент, създаден от Русия": Това, което започна Ковачевски и продължи Пендаровски, е нахално и недопустимо
© БТВ

"Има систематичен характер на това, което се извършва в Северна Македония по отношение на България."

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1237

"Този път това, което започна премиерът Ковачевски и продължи в наратива на президента Пендаровски е нахално, недопустимо, манипулативно", заяви пред БТВ проф. д-р Ана Кочева, от института за български език на БАН, Национален кръг "За Македония".

"Май вече са изчерпани всички способи на дипломацията. Македонизмът е инструмент, който е създаден от Русия и от Коминтерна като инструмент срещу българите и България. Това оръдие, под някаква форма на международната сцена, пак се ползва срещу България само че този път в една толкова популярна риторика. Аз съм изненадан, че западните ни партньор повече от 2 години мълчат за правата на българите в РС Македония. Имат ли побоищата и палежите нещо общо с човешките права", попита македонският българин Петър Колев.

Евродепутатът Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега. сподели, че България мълчи на РСМ над 25 години. "Пендаровски не каза аз дали съм в черния списък на РСМ."

Припомняме, че Ковачев не бе допуснат до територията на РС Македония на 6 май тази година, заедно с д-р Милен Врабевски и още трима българи. 

 

Президентът на РСМ: Правим преценка кое лице, по какъв повод не трябва да се допуска в страната ни, включително и някои евродепутати

Не съм чул в България да е пребит македонец, защото се самоопределя като такъв. Не съм чул македонски клуб да е запален. Имаше инцидент с камък, извършителите бяха заловени и изправени пред съда още на следващия ден - защото така се прави в европейските страни, допълни Колев. 

Премиерът на РСМ нападна грозно България: Говоренето ѝ много прилича нa това на Русия за Украйна

"Разбира се, че има държава РС Македония - от 1944 г. като част от Югославия. Историята на езика им - бъгарски", категорична бе проф. Кочева. 

Според Петър Колев решението на България в отношението със съседката ни е т.нар "Френско предложение". 

Балканистът от БАН смята, че инструментът на България е Договорът за добросъседство, защото той е облечен в законова рамка. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1701 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар

2023.05.19 | 10:51

21
То на всички идиоти Русия им пречи. Жалки комплексари.
Жерков

2023.05.23 | 21:59

23
Странат с най-силно руско влияние -на опашката на Европа. Чиста случайност разбира се ...

2023.05.19 | 14:21

22
В РСМ нямаше босненски или косовски сценарий при разпада на СФРЮ, вечно трябва да са благодарни на България за това.

2023.05.19 | 10:50

20
Нашите "политици" трябва да разказват българската теза, а не да реагират на северомакедонски.
Иван

2023.05.19 | 10:31

18
Когато не можеш да направиш реален анализ на ситуацията, но също така ти е платено да бълваш определена пропаганда, тогава за всичко може да обвиниш Русия. Това определено показва колко тези хора не са информирани за реалните причини защо това в момента се случва. Когато обвиниш Русия, това авоматично те освобождава от отговорност да направиш реален анализ и да задълбаеш в причинно-следствените връзки на моментния конфликт с РСМ. Онези в РСМ ръсят някакви небивалици, но ние тук ги консумираме с голямо удоволствие и така навлизаме все по-дълбоко в спиралата на омраза между тези 2 държави и тези 2 народа, докато накрая не започнат някакви лумпени да правят реални престъпления на етническа основа. Този конфликт, който имаме с РСМ (причинен двустранно от години спорове) със сигурност не е свързан с Русия. Не търсете дявола под всеки проблем. Това не ви освобождава от отговорност за решаване на проблема и даже още повече задълбава в проблема, защото в РСМ слушат това, което говорим тук и се озлобяват още повече.

2023.05.19 | 10:43

19
Озлобява се техния политически елит, те не са много обичани, скоро ще има разрив между елита и албанците и знаем какво ще стане. България има шанс едно на милион, ако не се прави сама на лайно.
Просто човек

2023.05.19 | 10:28

17
Повечето беди са ни от Рашистан... Слава на България!
Марийка

2023.05.19 | 10:27

16
Прав си ние винаги сме територия преди това на СССР.брата винаги ни е смукъл.купуваше се всичко от запат в скъпа валута а работехме само за СССР изнасяхме всичко за жълти копейки и така ни опразниха яко жобовите скъпите ви братушки!
Марийка

2023.05.19 | 10:24

15
Прав си ние винаги сме територия преди това на СССР.брата винаги ни е смукъл.купуваше се всичко от запат в скъпа валута а работехме само за СССР изнасяхме всичко за жълти копейки и така ни опразниха яко бобовите скъпите ви братушки!
ne

2023.05.19 | 10:17

14
ne е ли от сърбия???? и като е от русия, защо се подкрепя от сащ и ес тоя руски проект???
До Александър Томов

2023.05.19 | 09:55

13
Да Сашо, НАТО ръси със кемтрейлс, а ЕС прави джендъри. Толкова ли си тъп, че още не си го разбрал ???
До Александър Томов

2023.05.19 | 09:55

12
Да Сашо, НАТО ръси със кемтрейлс, а ЕС прави джендъри. Толкова ли си тъп, че още не си го разбрал ???

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини