От КЦ "Иван Михайлов" в Битоля: Призоваваме македонските българи да бойкотират изборите

  • 21 април 2024 18:50

  • 915
  • 4
От КЦ "Иван Михайлов" в Битоля: Призоваваме македонските българи да бойкотират изборите
© Bg on air

Защо Културен център "Иван Михайлов" в Битоля призова македонските българи да бойкотират изборите в Република Северна Македония?

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1292

"Ние ставаме свидетели на предизборна кампания, която се води в Македония и която се базира само на антибългарска пропаганда. Другите причини са, че Договорът за добро съседство с България не се изпълнява. И другите ангажименти не се изпълняват - българите не са вписани в Конституцията като конституционен народ, досиетата на югославските служби не се отварят. Македонските служби преследват активистите на българската общност, защото техните служби се водят от хора, които са останали от Югославските служби, сътрудници на неприятели на НАТО, на която Македония е член", каза секретарят на закрития Клуб "Иван Михайлов" Благой Шаторов в предаването "Брюксел 1".

Предизборно в Северна Македония: Днес официално започва кампанията за изборите на 8 май

Пред Bulgaria ON AIR, той допълни, че македонските българи искат час по скоро да видят Северна Македония в Европейския съюз и да върви напред, а не да преследва и да уволнява хора, само заради това, че са българи. 

"Призоваваме македонските българи да се присъединят към бойкота на предстоящите избори, като израз на нашето категорично несъгласие с политиката на безнаказаност, несправедливост и дискриминация, насочена към нашата общност. За всички нас е ясно, че никой от официалните кандидати не предлага реално отваряне на пътя към Европейския съюз. Когато обединим усилията си и изразим нашата позиция, тогава можем да постигнем промени в македонското общество, а ние искаме всички граждани на Северна Македония да живеят равноправно", заяви Шаторов. 

На въпроса на Милена Милотинова докъде е стигнал процесът срещу председателя на заличения клуб "Иван Михайлов" в Битоля Любчо Георгиевски за това, че е използвал цитат на Иван Михайлов в социалната мрежа Facebook, гостът отговори, че македонският закон предвижда от 3 до 5 години затвор по начина, по който е направено обвинението срещу Георгиевски.

"От българското общество ние очакваме силна подкрепа, без значение към коя политическа принадлежност спадат хората. Очакваме само да ни подкрепят. Първият тур на изборите в Северна Македония ще е на 24 април, след две седмици - на 8 май, ще бъде вторият, който съвпада с президентските избори. Водим кампанията за бойкот от две седмици", уточни Шаторов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
915 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 05:40

4
❤️ Г­о­­р­е­­­щ­­­и­­­ ­­м­­­о­­­м­­­и­­­ч­­­е­­­т­­­а­ ­­­в­и­­ ­­­о­­­ч­а­­­к­­в­­­а­­­т ­­-­­ X­­1­­­8­.­­­F­­­U­­N

2024.04.21 | 20:26

3
САЩ да ни върнат Македония, Западните покрайнини и Беломорска Тракия.

2024.04.21 | 20:25

2
Как САЩ ще победи Русия, като не може със сто комуниста в РСМ да се справи?

2024.04.21 | 20:04

1
Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук----> shout.to/ketoex

Добави коментар

Водещи новини