Пеканов увери: Проектите от ПВУ, които не са свързани с енергетика, продължават

  • 24 януари 2023 10:51

  • 461
  • 3
Пеканов увери: Проектите от ПВУ, които не са свързани с енергетика, продължават
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Всички други инвестиционни проекти и реформи, които България няма да предоговаря по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), продължават да се движат и трябва да се реализират. Това каза служебният вицепремиер по управлението на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,

Той участва в откриването на конференцията "Парите по Плана за възстановяване и европейските структурни фондове", която се провежда в НДК, предава БТА. 

На форума се обсъжда на какви средства може да разчита бизнесът в България през НПВУ, по какви процедури ще се кандидатства за тях и в какви срокове, кои проекти са допустими.

Пеканов припомни, че в рамките на решението на парламента, което бе взето преди седмици, България ще търси разговори по главата "Енергетика" с Европейската комисия (ЕК).

"Нека да успокоя всички - инвестиционни проекти, които не са засегнати по някакъв начин по темата декарбонизация и решението на парламента, продължават и ще бъдат реализирани", заяви Пеканов.

НПВУ е нов механизъм и това се вижда при всички страни членки, посочи служебният вицепремиер. България успя да навакса забавянето и е една от 11-те държави, които са получили първото плащане по НВПУ, докато останалите 16 държави не са поискали първо плащане или не са го получили към момента, посочи Пеканов.

Гълъб Донев: НС извърши прецедент – задължи ЕК да се съобрази с негово решение

По думите му само няколко държави са поискали второ плащане, а само три са го получили до момента.

Вицепремиерът подчерта, че през последните месеци са обявени процедури на стойност 3,6 млрд. лв. - 2,8 млрд. по ПВУ и 0,8 млрд. по оперативни програми. Към програми като тази за технологична модернизация и киберсигурност се наблюдавал огромен интерес. Над 5 млрд. лв. са средствата, планирани през настоящата година от структурните фондове, но парите ще се увеличат, тъй като предстои да се представят още няколко оперативни програми. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
461 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.01.24 | 11:30

3
наско еврото е изпратен с мисия - да ни досъсипе и да си ходи във виена!
факт

2023.01.24 | 11:25

2
ПВУ е КОРУПЦИОННА СХЕМА
българин

2023.01.24 | 11:05

1
пекан ли си или препекан, ми е все едно, ами я покажи КОЛКО РАЗЛИЧНИ ПАСПОРТА ИМАШ? я бегай бърже на терминала за виена или гърция!

Добави коментар

Водещи новини