Пеканов предупреди: Няма да поискаме пари по ПВУ, докато НС не си свърши работата

  • 06 април 2023 18:26

  • 1080
  • 10
Пеканов предупреди: Няма да поискаме пари по ПВУ, докато НС не си свърши работата
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Следващите пари от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) зависят от 12-те закона, които стоят и чакат да бъдат приети от новия парламент. Докато той не ги приеме, няма да подадем следващото искане за плащане. Това каза пред журналисти служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, след участието му в конференция "България и Румъния – евроинтеграция по трудния начин?".

„Следващото плащане е за 724 млн. евро и затова ще призова депутатите не да ги оставят за някакъв бъдещ момент, а още от първия ден да гледат тези 12 закона“, посочи Пеканов.

Той коментира, че за момента няма директен риск за загуба на средства по ПВУ, но се събират забавяния, а времето е много малко - до 2026 г. По думите му, ако се бавим със сегашните цели, по-нататъшните може да не можем да ги изпълним, така че рискове има. 

Вицепремиерът поясни, че Европейската комисия не налага санкции при забавяне, но датата за подаване на искането за втория транш е била за първото тримесечие, а вече сме във второто.

Надяваме се да можем да подадем във второто или третото тримесечие, за да не се събират прекалено много забавяния, допълни той, цитиран от БТА.

Росен Христов: Няма лесно да предоговорим Плана за възстановяване

Относно предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост, Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, каза, че министърът на енергетиката Росен Христов миналата седмица е бил в Брюксел и там е показал защо през миналата година в общи линии е било невъзможно да се изпълнят някои от целите за ограничаване на работата на въглищните централи.

Сега процесът продължава по линия на REPowerEU – новият инструмент, какви инвестиции и какви други алтернативни ангажименти могат да се предложат, ако не се изпълнят ангажиментите за въглищните централи, допълни той.

Пеканов посочи, че следващата среща на министър Христов ще бъде на 20 април.  

На въпрос дали има риск да ни разделят от Румъния за Шенген, Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, отговори, че се борим да продължим процеса заедно. Според него няма такъв риск и трябва да продължим заедно. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
1080 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
цар БОРИС I Покръстител

2023.04.06 | 21:45

10
Полша отказва да приеме еврото Актуално 29.03.2023 Автор: Обективно Полша отказва да се приеме еврото Управителят на централната банка на Полша Адам Глапински призова правителството да не позволява замяна на националната валута, злотата, с еврото. Сегашното правителство се противопоставя на присъединяването към еврозоната в обозримо бъдеще. Поддържането на нашата собствена валута носи много ползи. Благодарение на [факта, че имаме] собствена валута, която позволява суверенна парична политика, Полша от години се радва на стабилен икономически растеж“, пише Глапински в писмо до участниците във Форума за паричен суверенитет, който се проведе във Варшава. – „Не трябва и не можем да се откажем от злотата“. Той посочи и ролята на парите в брой в икономическите транзакции като стабилизатор на икономиката, особено по време на криза. Глапински е гласовит противник на присъединяването към еврозоната, твърдейки, че това би било „изключително вредно“. Според него запазването на националната валута е от решаващо значение за независимостта и суверенитета на страната. Управителят на централната банка по-рано обеща да блокира този ход, стига да отговаря за паричната политика. Полша се присъедини към Европейския съюз през 2004 г. Съгласно условията на Договора за присъединяване с ЕС всички нови държави-членки трябва да участват в икономическия и паричен съюз. Няма срок обаче кога да се случи това.
Вапцах Мея

2023.04.06 | 21:40

9
Мале! Тези 12 закона за депутатите по приоритет са някъде между да дам подаяние на бедните и да се изповядам пред шринка. "Ама и това ли нас ни чака? И това ли трябва ние да го вършим? А тези пари ние ли ще ги харчим. Ако не сме в правителството- ни бюджет гласуваме, ни 12 закона, ни 12 апостола могат да ни накарат!

2023.04.06 | 21:31

8
,,Полицията на Макрон е принудена да бяга от разгневена тълпа.''

2023.04.06 | 21:27

7
,,Полицията на Макрон хвърля шумова граната върху главата на протестиращ, който е оставен в безсъзнание на земята. Макрон е истински психопат престъпник.''

2023.04.06 | 20:06

6
ШВАБА мръсна! Махай се от България! Тя не се продава!

2023.04.06 | 20:06

5
ШВАБА мръсна! Махай се от България! Тя не се продава!

2023.04.06 | 19:15

4
Пе

2023.04.06 | 19:12

3
Максималната държавна заплата да е две средни заплати.

2023.04.06 | 19:08

2
Евроатлантици такива.

2023.04.06 | 19:04

1
радев държи България заложник чрез няколко подставени говна като това. Време е за импичмент.

Добави коментар

Водещи новини