Атанас Пеканов не се готви за премиерски пост: Съсредоточил съм се върху Плана за възстановяване

  • 13 януари 2023 18:55

  • 840
  • 8
Атанас Пеканов не се готви за премиерски пост: Съсредоточил съм се върху Плана за възстановяване
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

В интервю за предаването "Още от деня" вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, заяви, че се е съсредоточил върху Плана за възстановяване и устойчивост и не е устремил поглед към премиерското кресло. Той увери, че служебният кабинет ще се съобрази с решението на парламента и ще направи опит да предоговори ангажиментите ни за намаляване на въглеродните емисии с 40 процента - ангажимент, който страната ни е поела. 

"Това решение е прецедент и ново достижение на българския парламентаризъм. С него се задължава да постигнем съгласие с Европейската комисия до 31-ви март. Интересно е как българският парламент налага на Европейската комисия и това буди някои притеснения", коментира още Пеканов.

Депутатите решиха: Служебният кабинет ще предоговаря ПВУ в частта "Енергетика"

Заради извънредната ситуация българските въглищни централи са отчели изключително високи финансови резултати, напомни вицепремиерът и отбеляза, че в момента те подпомагат българската държава, а печалбата се използва за компенсации. "В Брюксел са запознати с тези мнения в българското общество. Ще трябва да настояваме", каза още Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,, но и отбеляза, че решението на парламента се движи по бръснача на популизма. 

По думите му, въпреки че в момента въглищните централи са в подем, това ще е временно явление, а в дългосрочен план трябва да се правят стъпки към нови устойчиви бизнес модели, които да открият работни места. А целта трябва да е да се движим към зелена и чиста икономика. 

Вицепремиерът заяви още, че редовно говори с президента, но темата за третия мандат не е сред коментираните. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
840 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
потрес!

2023.01.13 | 22:17

5
"Надежда всяка оставете", българи! Винаги е било ясно, че селяндуринът от Славяново, потресаващо прононсиран кремълски лакей и национален предател, ще връчи мандата на другия фатмак - Янев! Същият, който имаше наглостта да нарича "специална операция", вероломната война, обявена от злодея Путин на суверенна и демократична Украйна! Не ни мърда хунта, българи! Тя вече е сглобена по същия сценарий, като онзи с "юмрука" и "мутри вън", с който (п)Резидентът на Решетников "спечели" втория си мандат! Комунистите винаги са били ненадминати в коварството ,двуличието и мръсните си номера!

2023.01.13 | 22:46

8
На боб ли го видя?

2023.01.13 | 22:27

7
ало, швестер, аре изчезвай за швабско.
2

2023.01.13 | 22:19

6
Гъза му винаги е бил червен! Като на всички кремълски лакеи в проскубания Гълъбарник на Гарвана, "птица проклета"!

2023.01.13 | 21:26

4
И ДА РАБОТИШ И ДА НЕ РАБОТИШ ПАРИ ПО ПЛАНА НЯМА ДА ИМА

2023.01.13 | 21:12

3
Плана за нашето унищожаване е това! Пеканов Предател!

2023.01.13 | 20:13

2
кога стана калайджия, кога му почерене гъзъ на малкия пееерасЪ

2023.01.13 | 20:02

1
пари по плана няма да има

Добави коментар

Водещи новини