Гълъб Донев: НС извърши прецедент – задължи ЕК да се съобрази с негово решение

  • 13 януари 2023 11:33

  • 4784
  • 15
© Булфото

С вчерашното решение на Народното събрание да се предоговори Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в частта "Енергетика" депутатите задължиха не само служебното правителство, но и Европейската комисия. Те поставиха срок на ЕК до 31 март да се предоговорят условията по ПВУ, което е прецедент. Това заяви служебният премиер Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. по време на инспекцията на строежа на детска болница в Горна Баня.

Донев допълни, че с това решение на НС се задължава на практика и останалите 26 държави-членки на Общността да вземат отношение, тъй като всяка промяна по ПВУ трябва да се одобри и ратифицира от съответния национален парламент в ЕС.

Още следващата седмица министър Пеканов ще започне разговори с ЕК и с отделните структури за това каква процедура да се следва. Но това е прецедент – нито една друга държава не е поставяла въпроса за преразглеждане на нейния национален план, посочи служебният премиер и добави, че само оценката на ЕК ще продължи около два месеца.

Депутатите решиха: Служебният кабинет ще предоговаря ПВУ в частта "Енергетика"

Според Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. в това решение на народните представители има рискове с поставените срокове и не изключи възможността НС да поставя клопки.

Ние работим по това да бъдат предоговорени част от проектите и ангажиментите, които са одобрени от ЕК и останалите държави-членки. Важно е обаче да не забавим стартирането на другите проекти от ПВУ, защото те са в сферата на здравеопазването, на социалната политика, на електронното управление. Тези проекти трябва да продължат да се реализират, подчерта още премиерът Донев.

По други теми от дневния ред премиерът съобщи, че служебното правителство работи по изготвянето на методика, чрез която да се подпомогнат финансово най-уязвимите групи в обществото, за да се справят с високите цени.

,,Ние започнахме работа по методика, чрез която да подпогнем най-уязвимите групи в обществото с определени суми, за да се справят с високите цени. Експертите, които работят по въпроса, правят проучвания и разглеждат статистически данни. За да бъдат най-добре подпомгнати тези групи от населението, ще бъдат обхванати по подоходен критерий'', коментира Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София..

По отношение на очакванията за третия мандат служебният министър-председател отбеляза, че е бил един от оптимистите, че България ще има своето редовно правителство още след края на предсрочните избори на 2 октомври.

,,Благодарение на ниската избирателна активност, избирателите поставиха пред народните избиратели условието да съставят коалиционно правителство, било с първия, втория или третия мандат. Но Народното събрание не успя да намери коалиционната формула'', добави той.

Въпреки това премиерът заяви, че остава оптимист, че депутатите ще намерят диалог и разум и ще работят за това България да има редовно правителство.

,,Ако това не се случи, знаете каква е процедурата – разпускане на парламента и обявяване на състав на ново служебно правителство. Какъв ще е този състав, може да каже само президентът Радев'', обясни Донев и допълни, че следващата седмица кабинетът ще даде отчет за свършената работа.

Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. направи коментар и за строежа на детската болница, отчитайки, че само в рамките на три месеца служебното правителство е взело решение за избор на терен, за което изказа своите благодарности на Столична община, Министерството на здравеопазването и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Премиерът Донев инспектира строежа на Националната детска болница

По думите му теренът, на който ще се строи лечебното заведение, е изключително подходящ, тъй като е в близост до парк и далеч от града. Увери още, че болницата ще бъде оборудвана с най-съвременната медицинска техника за децата, която ще бъде закупена със средства от кампанията "Българската Коледа".

Радвам се, че служебното правителство със своето решение постави вече реалното изпълнение на този проект, защото много правителство преди това се спънаха с първата крачка, понеже не избраха терен. Имаме съдействие на Европейската инвестиционна банка и съдействие на израелски експерти по оценката за строителството, функционалностите, отделенията, добави премиерът Донев.

Последвайте канала на

Владимир Василев
4784 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
Реалист

2023.01.13 | 14:22

15
Предизборен популизъм е завладял всички партии във БГ! Почти сигурно е,че няма да се успее да се предоговори ПВУ, по простата причина,че никой не иска смърдящите на отрова въглищни централи в Европа! Те са и отживелица от миналото,енергоемки и неефективни.Сега беше момента да започне инвестиране в доста по-модерни методи за производство на Ел.Енергия! Всичко опира не до миньорите,а до енергийната мафия,завладяла Ел.производството,и нежелаеща да инвестира в бъдещето!!! Работещите в мините и тецовете биват манипулирани от същата тази мафия!!!! Заплатите на преквалифицираните и работещи в бъдещите солариум паркове ще бъдат много по-високи от сегашните заплати на миньорите!!! Но мафията ще загуби милионните си далавери!!!

2023.01.13 | 12:24

6
НС ще може да задължава ЕК когато НС започне да дава пари на ЕК

2023.01.13 | 13:47

14
Утре НС и МС ще задължат ЕК да им дава пари за каквото си поискат
Анонимен

2023.01.13 | 13:10

12
ПП лъжците=Плана е подписан август 2022 и тогава имаше война защо подписахте за затварянето на ТЕЦ овете,сега викате други са виновни-лъжци и некадърници.

2023.01.13 | 13:46

13
ГЕРБ ДОГОВОРИ ЗАТВАРЯНЕОТ НА ТЕЦОВЕТЕ

2023.01.13 | 12:09

4
НЕ САМО ТОВА РЕШЕНИЕ, ВСИЧКИТЕ РЕШЕНИЯ НА КАЛПАВИТЕ НИ ДЕПУТАТИ СА ПОДОБНИ ЗАТОВА СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ

2023.01.13 | 13:01

11
ИДИОТ я иди си пий хаповете и не вони тука с идиотските си видения

2023.01.13 | 12:52

10
Хахахаххаха,Бай Ганьооо, Бай Ганьо...Кога за какво си задължил и какво си предоговорил бе??? Кого си накарал да се съобрази с теб??? Ако утре ти кажат сорка бате,или сприраш централите,или няма кинти и ще мигаш на парцали,и ако не го направят,трябва да ти е пределно ясно,че това няма да е защото ти нещо си ги задължил,ами по милост,щот бедните български гугутки пак само те не могът да се оправят с това нещо от целия европейски съюз!
НАСТИМИРА АНАНИЕВА

2023.01.13 | 12:45

9
СЕ ИИИИБЕ ДЪЪЛЛЛГО.
Баце

2023.01.13 | 12:30

8
палячовци

2023.01.13 | 12:28

7
Палячо....нищо не сте направили, стига си вдигал шум!

2023.01.13 | 12:23

5
galabco samo tce pe dalite ot EK niama da se saobraziat sas jelaniata na tiahnite slugi i podlogi ot BG parlamenta
Ъъъ

2023.01.13 | 12:01

3
Гълъбче,не гукай глупости, а изрълнямай решението за предоговаряне!!Впрочем те ,гълъбите ,това могат и още нещо-да осиират улици и сгради

Добави коментар

Водещи новини