Ще се разберат ли партиите за кабинет с третия мандат

  • 12 януари 2023 11:19

  • 313
  • 0
Ще се разберат ли партиите за кабинет с третия мандат
© Нова нюз

Taка или иначе не е имало особен шанс за правителство в този парламент. Говори се много усърдно за трети мандат на БСП и ДБ, но той зависи от ПП и ГЕРБ, които отказват всякакъв вид сътрудничество. Ако двете партии се обединят около общ приоритет, МС може да функционира. Парламентът ще продължи да приема решения с плаващи мнозинства, но каква ще е политиката на едно правителство? Звучи 10% възможно, но технически не го виждам. Това каза за "Твоят ден" Пламена Игнатова от Клуб Z.

По думите ѝ петте приоритета на ДБ са обвързани с време. "Показателно е, че в Правна комисия ГЕРБ отново тупаше топката за съдебната реформа. Опрем ли до правна реформа, започва да се протака с мотив за обсъждане и експертност. Тези теми обаче се обсъждат от години. Всички заявяват, че искат промени, но на действия реформа няма. ГЕРБ не е изчегъртана, може би е раздробена. Те дори ще имат повече депутати, отколкото в момента. ПП вместо да действа проактивно, тича след събитията и влиза в оправдателен режим, и това е един омагьосан кръг'', коментира тя.

Според Виктор Иванов от "24 часа" отворената коалиция е интересно понятие. "Никак не е възможно ПП и ГЕРБ да се разберат. Ако ДБ наистина предложи правителство, има шансове да мине, ако Борисов прецени, че му е изгодно да има слаб кабинет до местните избори. Трудното е да се избере такова правителство, но после пък е почти невъзможно да се махне, защото няма да има консенсус, а ще има много разправии. Без Бойко Борисов няма мнозинство, но и без ПП ГЕРБ не би имала такова", обясни той.

На кого Радев ще връчи третия мандат?

Иванов смята, че на хората започва да им писва и предпочтат отново да гласуват за ГЕРБ. "Трудно е да се прави прогноза за избирателната активност. Всяко едно неочаквано събитие може да обърне нагласите", посочи журналистът.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
313 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини