Доц. Любенов, политолог: Сформира ли се кабинет с третия мандат, значи е имало задкулисни договорки

  • 06 януари 2023 17:44

  • 671
  • 0
Доц. Любенов, политолог: Сформира ли се кабинет с третия мандат, значи е имало задкулисни договорки
© Кадър: Нова нюз
Слушай новината Слушай новината

Напълно очаквано беше това, което се случи днес – отхвърлянето на декларацията на "Продължаваме промяната". Политическите партии се готвят за избори, дори вече се намираме в предизборна кампания. Това сподели в ефира на Nova News политологът доц. Милен Любенов.

По думите му от такива декларации като на ПП има смисъл, ако бъдат гласувани на старта на Народното събрание, когато обикновено партиите се обединяват около приоритети. Според доц. Любенов основните проблеми са острата конфронтация и ясно изразените блокове между отделните партии. Прогнозира, че този тон и конфронтация ще се запазят и след следващите избори.

Третият мандат е последната възможност, но когато се съставят коалиции в България, те са били ясни предварително. След последните избори беше ясно, че трудно ще се сформира правителство, каза още той.

Депутатите отхвърлиха декларацията на ПП

Политологът изрази мнение, че за последните три месеца народните представители не са свършили нищо съществено, отбелязвайки, че за това време можеше да се приемат някои важни закони, свързани с Плана за възстановяване или правосъдната реформа, например.

Шансовете за правителство с третия мандат зависят от това доколко политическите партии, които го получат, ще бъдат склонни да водят диалог за постигане на съгласие. Но едва ли ще се реализира правителство с него, защото за последните месеци не видяхме никакво сближаване между партиите. Ако се формира правителство обаче, значи е имало някакво задкулисие. Това ще бъде правителство с друг, скрит дневен ред, коментира доц. Любенов.

В заключение посочи, че в действителност у нас има институционална криза и криза на доверието в представителната демокрация, но уточни, че това се наблюдава в момента и в цяла Европа, което пък дава стимул на популистките партии.

Последвайте канала на

Владимир Василев
671 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини