Сергей Станишев: България влиза в период на икономическа и социална нестабилност

  • 19 септември 2022 14:50

  • 655
  • 6
Сергей Станишев: България влиза в период на икономическа и социална нестабилност
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Елизабет IIЕлизабет IIЕлизабет II (на английски: Elizabeth II), пълно име Елизабет Александра Мери (Elizabeth Alexandra Mary) е кралица и си отиват няколко епохи. Кралицата беше жив свидетел и участник във Втората Световна война. Под нейна егида се случва демонтажът на Британската империя. После периодите на Маргарет Тачър, Тони Блеър и т.н. Това е една епоха с много различни етапи. Какво очаква Обединеното кралство никой не знае, никой не знае и какво очаква света. Цялата реторика на Брекзит се оказа фалшива и Великобритания не изглежда толкова велика, колкото си я представяха привържениците на Брекзит". Това каза пред БНР Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на, премиер на България в периода 2005-2009 г., бивш лидер на БСП, сега евродепутат и председател на ПЕС.

Според него Европа влиза в нов свят, в който една кризи подхранва друга, взаимно се захранват и създават предизвикателства за икономиките и социалните системи.

"Изцяло не може да се намери компенсация на газа, който идва в Европа от Русия. Твърди се, че сега делът на руския газ е спаднал от 40% на 9%, но за мен това са доста изкуствени цифри", коментира той и изказа предположение, че голяма част от договорените количества азерски газ за Европа ще е предоставен на Азербайджан газ от Русия, от "Газпром", но "ще се брои не за руски".

Големият проблем е цената на газа, подчерта бившият премиер и лидер на ПЕС: "Трябва да има много мощен социален пакет за подкрепа на хората и на бизнеса за тази зима. Друг начин да оцелеят и гражданите, и индустрията няма. Трябва да са много таргетирани мерките, а да не е механично увеличаване на някакви плащания, в това число и социални, защото това помпа инфлацията".

КНСБ започна протести, иска по-високи доходи и ефективни мерки срещу инфлацията

По думите му работещата икономика е най-силната социална мярка.

"Няма да се кандидатирам за председател на ПЕС, защото трябва силна партия, която да е авторитетна в страната и на европейско ниво. Аз представлявам БСП в ПЕС, но в последните години партията тръгна в друга посока, сочейки Орбан като пример, водейки някакви безсмислени битки с Истанбулската конвенция. Това нещо се забеляза. Не е тайна и войната, която се водеше срещу мен. Решението ми е политическо", обясни решението си Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на

Той изтъкна, че България влиза в период на икономическа и социална нестабилност и на политическа фрагментация: "Без диалог няма да станат нещата, партиите сега взаимно си отказват диалог, което прави много трудно формирането на правителство след това". 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
655 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ЕДИНСТВЕНОТО ЧЕРВЕНО У ТЕБ

2022.09.20 | 06:07

6
Е РАЗПРАНИЯ ТИ Г Ъ З ! ВСИЧКО ДРУГО Е ЧЕРНО, КАТО СКА ПАНАТА ТИ ДУША!
НЕ ЧЕРВЕН!

2022.09.20 | 05:25

5
СИНЬО-ЗЕЛЕН, ЩЕ ТЕ НАПРАВА ОТ БОЙ! ИЗ РОД!
КОЙ ТИ СЕ ОБАДИ

2022.09.20 | 05:16

4
ДА СЛОЖИШ АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ У ДАНС И ДА ИЗКАРАТЕ АРХИВА ЗА МОСАД?
ЕВРИКА

2022.09.19 | 18:01

3
Сергей Станишев: България влиза в период на икономическа и социална нестабилност ЕВРИКА! ГОЛЯМО ОТКРИТИЕ! НАЛИ КОРНЕЛИЯ НИНОВА ЗАЪРКА КАШАТА С НЕСТАИЛНОСТТА!

2022.09.19 | 15:39

1
Б Е З Р О Д Н И К

2022.09.19 | 17:07

2
Ти родник ли си?

Добави коментар

Водещи новини