Цветан Цветанов: Брюксел не знае истината за “Турски поток“

  • 19 септември 2022 11:10

  • 4340
  • 11
Цветан Цветанов: Брюксел не знае истината за “Турски поток“
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Газопроводът „Турски поток“ е проводник на руските интереси в Югоизточна Европа и трябва да бъде обект на санкции, каза в интервю за EURACTIV Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, бивш приближен на Бойко Борисов, който като премиер осигури строителството на българската отсечка за рекорден срок.

Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа беше вторият човек в ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в след лидера и бивш премиер Бойко Борисов. Той беше изключително близък до лидера на партията, но напусна партията през 2019 година. След напускането на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в той създаде партията „Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г.“, която има прозападен дневен ред.  

Г-н Цветанов, излязохте от управлението на Бойко Борисов през 2019 г. Това беше период на ускорено строителство на „Турски поток“ и на замисъла на неговото продължение в България. Разкажете това, което знаете.

 Всичко започва 2015 година, когато изграждането на газов хъб „Балкан“ започва да се лансира от тогавашния премиер Борисов. Той беше представен пред ЕК като нереализиралия се проект Набуко. Това получи одобрение, както на национално, така и на най-високо европейско политическо ниво. В средата на 2017 г. се подписа т.нар. пътна карта от Теменужка Петкова в Санкт Петербург и започна ускореното изграждане на този „Турски поток“. Борисов ни казваше, че с „Турски поток“ ще имаме пълна диверсификация. Това беше много силно прокламирано, когато 2020 г. той обявяваше, че вече имаме 100% диверсификация на газовите връзки за България. Обясни, че вече имаме азерски газ, но пропусна да обясни, че това става чрез виртуална (суапова) сделка и че всъщност ние купуваме азербайджански газ, а получаваме руски.

И за мен по-интересното е, че никой в България, а и никой в Европа не постави въпроса защо България допусна да бъде заобиколена Украйна с изграждането на „Турски поток“ и защо България се лиши от 1,35 млрд. лв. транзитни такси по съществуващия тогава коридор, който беше с 10-годишен договор (До постояването на „Турски поток“ България транзитираше цялото количество на руски газ за Турция, което идваше през Украйна и Румъния). Борисов е идеологът за всички тези срещи, които са провеждани заедно с Теменужка Петкова и с Томислав Дончев. Освен Бабаков и Воробьов, те успяха да убедят много умело и представителите на ЕК по изпълнението на третия енергиен пакет, така наречената енергийна стратегия. (Александър Воробьов и Александър Бабаков са руски олигарси под американски санкции. В интервю пред Веселин Дремджиев през март Цветанов намекна, че те са определили концепцията и стратегията как България да построи участъка от „Турски поток“ със собствени средства.)

 Знаем, че за да има диверсификация, над 50% от капацитета трябва да бъдат свободни за други договори, които могат да бъдат сключвани с различни източници на газ. Когато започна да се експлоатира проектът „Турски поток“ през територията на страната, той има само вход и изход без никаква диверсификация. Всъщност това увеличи 100% към 2021 г. зависимостта от руски газ за България. Не мога да си обясня защо го няма този дебат в Европейския парламент, в Европейската комисия, защото 90% от тези количества са резервирани от швейцарската компания МЕТ, която е дъщерна на „Газпром“. Това излиза в много доклади на анализатори и експерти по енергийна сигурност.

Дори имаше частично признание от Томислав Дончев в ефира на една от националните телевизии. Той каза, че когато са били на посещение в Русия, са имали срещи с над 30 души и може би там да е бил въпросният човек. Смятате ли, че протоколът ще допусне вицепремиер, премиер и министър на енергетиката да се срещат с хора от забранителния списък? Просто това е без значение за тях. Защото за тях беше важно да се прокарат онези руски интереси, които са в ущърб на националната сигурност. Обслужиха чуждите интереси и не защитиха т.нар. същност на ЕС и третия енергиен пакет.

Цветанов: Ще има по-голяма ефективност и защита, ако политическото ръководство на МВР не се меси в работата на „Вътрешна сигурност“

Политиците трябва много по-сериозно да говорят. Както за „Северен поток“ дебатът сега е изнесен на европейско ниво, но отсъства „Турски поток“.

„Турски поток“ е много важен, защото той увеличава руското влияние в Югоизточна Европа. Тази тръба захранва Сърбия, Унгария, което означава, че ние сме проводници на тези интереси на Путин, които възникнаха след анексирането на Крим и целяха заобикалянето на Украйна. Но също така нека си припомним, че преди анексирането на Крим, Украйна добиваше около 80% от своите нефтени и газови залежи в Черно море. Това вече е невъзможно в тези условия.

Чувал съм, че Борисов е споделил в тесен кръг, че ако не построи „Турски поток“ в ускорени срокове, ще бъде убит. И в края на годината проектът заработва. Това достоверно ли Ви се струва?

Не мога да коментирам личния живот на Борисов, защото бях встрани от него. Аз се занимавах с партийните дела в онзи период и с парламентарната дейност. Различията си с него започнаха да се усеща много сериозно от 2015-2106 г. Той имаше много сериозна промяна. И това, което чувах пред него, и това, което чувах пред европейските ни партньори, имаше огромни различия. Тези политически различия между мен и него и на геополитическо ниво станаха повод да напусна и да се оттегля от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в. Нямаше как да продължа да работя в тази среда, в която обкръжението около него може би са извършвали тези неща, за които Вие разказахте. Но аз не мога да го твърдя. Това, което мога да кажа, е, че с действията си, с изграждането на Турски поток, ние обслужихме чужди интереси. И точно тук е въпросът – защо ЕК не проследи първоначалния замисъл и убежденията, които бяха направени, за да се прокара т.нар. Балкански газов хъб и Балкански поток, какви са всъщност целите и какво се случва. Ние днес виждаме, че едностранното прекратяване от „Газпром“ на газа за България, ние нямаме никаква диверсификация за възможност за компенсиране на тези щети, които ни нанесе „Газпром“ като един сключен и изпълняващ се договор.

Много ясно трябва да се заяви, че правителството на Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически извади всичко това на показ и показа, че некоректна със спирането едностранно на газа, беше руската страна. Но виждаме, че сегашното правителство започна да прави ходове, с които създава усещането у десния избирател, в демократичния човек, че има пак някакво задкулисно заиграване за прокарването и възстановяването на „Газпром“ като доставчик и правенето на дългосрочни договори за „Газпром“. За „Газпром“ в момента е важно да има дългосрочни договори. При тях получаваш, не получаваш газ, трябва да платиш. По същия начин ние се отказахме от тези 1,350 млрд. лв., защото това беше подписан договор за транзитното трасе и дали се получава или не, ние щяхме да си ги получим тези пари. Но ние тези пари ги отказахме и инвестирахме над 3 мрлд. лв. в изграждането на Турски поток. Истината за Турски поток никой от ЕК не я знае. Смятам, че политическите дебати по същество трябва да се водят по тази тема – за геополитиката, която ЕС трябва да води, кои са държавите, които са ахилесовата пета и могат да бъдат пробойни за прокарването на чужди интереси. Видяхме, че с Турски поток няма никакви национални интереси, има само обслужване на чужди.

ЕК, ЕС има политици, които могат доста сериозно да поставят тази тема. Слушах много внимателно само преди няколко дни пред Блумбърг Манфред Вебер, един уважаван от мен политик. И той говори за грешката, която е допусната за Северен поток 1 и 2. А защо не поставим темата как беше изграден Турски поток, какви са резервираните количества, които в момента „Газпром“ има като възможност да прокарва през българската територия. И забележете – нямаме нито една разклонителна в това трасе, за да можем за газифицираме някои от българските области, които са много изостанали. Като Видинска област, знаем какъв е проблемът, а там газифициране няма. Ето това са нещата, които са много важни и точно затова популизмът и лъжата и в тези избори, заиграването със страховете на хората, това винаги допринася до една промяна на обективната истина и за хоризонта, който трябва да има и пред страната ни. В момента не чуваме нищо в тази посока. Чуваме само, че има промяна в публичното говорене на Борисов колко голям евроатлантик е. А ние знаем неговата позиция и за Черноморския регион последните години след анексирането на Крим, как всъщност Русия превъзхожда във всяко едно отношение военно всички държави-членки на ЕС и всички държави на НАТО, които са в Черноморския регион.

Цветанов: Обединени в действията си можем да се противопоставим срещу тероризма

И това ограничава и не дава възможност за никакви регионални инициативи, които да могат действително да чертаят някакъв просперитет и бъдеще за нашия регион. Борисов не даваше да има военни катери, не даваше да има военни учения на НАТО. А ние виждаме, че всичко, което НАТО алармираше от 2015 г. до ден днешен, всички това се неглижираше с политиката. Да дам за пример Румъния, която води изключително последователна политика независимо какво е управлението – ляво или дясно, те са евроатлантически ориентирани и спазват тези принципи, защото знаят, че това е суверенитет, сигурност, бъдеще, просперитет, това е възможност да си част от силна и обединена Европа, и да бъдеш заедно с европейските си партньори и държавите от НАТО.

Понеже войната в Украйна води до все по-грозни проявления, увеличават се и санкциите на ЕС и на Запада срещу Русия. Смятате ли, че е дошло времето за санкции на Турски поток на европейска територия?

Това трябваше да бъде направено в много по-ранен етап, защото тогава може би щяхме да минимизираме щетите си. Преди малко казах, че това, което направи българската страна чрез българското държавно дружество „Булгартрансгаз“, ние инвестирахме над 3 млрд. лв. Ние инвестирахме, работиха чужди компании, работиха чужди работници. Всъщност нашият интерес не беше защитен.

Това е било преди, а сега какво е правилно? Санкции?

Санкции трябва да има. Ние трябва да се отделим от тази руска зависимост. Путин много умело през последните години използва нефта и природния газ за геополитика. И от тази гледна точка виждаме какви са твърди и последователни действията на държавите от ЕС. Но когато вървим към подобни санкции, ако има такива, трябва да има солидарност от ЕК и ЕС. България няма да е в състояние да излезе от този тупик, в който ще влезе, ако бъдат наложени тези санкции, без да има ответните компенсаторни механизми, за да можем да излезем по-силни и обединени и да не разделяме обществото. Виждаме, че Русия е инвестирала много в политически партии в държави от ЕС, тя е инвестирала в много медии. Те имат много силна пропагандна машина, за да правят хибридни атаки, които могат да изиграят друга страна на всичко това, което искаме да има като справедливост и обективност в един такъв процес.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
4340 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Аз Българин

2022.09.19 | 11:31

1
Боклук

2022.09.19 | 11:45

2
Предателите никой не ги обича.
ехааааааа

2022.09.19 | 11:49

3
Цв.Цв. а.к.а. Цвъки а.к.а Цвинокио я ни разкажи за апартаментите си знаят ли ги в САЩ?
цвъчко-мозъка

2022.09.19 | 11:54

4
Да покаже , 20 апартамента изкарани с пот и ум.
Доротея

2022.09.19 | 12:08

5
Долен боклук
фиск

2022.09.19 | 12:52

6
Цецо не напускал ГЕРБ,Боико Борисов го изгони като мръсно куче тоя боклук,щото сътвори гаф след гаф и сваляше реномето на ГЕРБ

2022.09.19 | 13:07

7
Цветанов, кога си искрен? Когато беше вторият в ГЕРБ и Турски поток те устройваше или сега, когато си вън и тръсиш тръмплин да влезеш пак в политиката?По-добре си мълчи.По-достойно е. Или иди в ДБ.Приляга ти.

2022.09.19 | 13:54

8
Само чисти политици работят съвестно

2022.09.19 | 14:26

9
ЦЕЦО ПОРИ ЗАДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ
СТРАНДЖАТА

2022.09.19 | 14:26

10
РЕВЕТЕ ЕСКАДРОНИ, БАЕ ЦЕЦО ВИ РАЗГОНИ.

Добави коментар

Водещи новини