Проектът на ГЕРБ за антикорупционен закон мина на първо четене с цели 142 гласа "за"

  • 21 юни 2023 14:47

  • 1651
  • 0
Проектът на ГЕРБ за антикорупционен закон мина на първо четене с цели 142 гласа "за"
© Булфото, архив

142-ма народни представители подкрепиха на първо четене законопроекта за противодействие на корупцията, предложен от ГЕРБ. 

Вотът беше с гласовете на ГЕРБ (63 гласа, от които един "въздържал се"), "Продължаваме промяната - Демократична България" (58, от които 54 - "за", един "против" и трима въздържали се), ДПС (26 гласа "за"). Въздържаха бяха от БСП и "Възраждане" (60 гласа), а ИТН гласуваха "против".

Крум Зарков отговори кога България ще има действащо антикорупционно законодателство

В двете водещи комисии резултатът от вота беше почти същият и беше приет само този на ГЕРБ. Точно преди вота, председателят на правната комисия Стою Стоев от ПП-ДБ поиска 30-минутна почивка по искане на неговата парламентарна група. Преди това депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България" призоваха да се приеме техният закон и този на ГЕРБ, защото "били близки", а между двете четения различията да се изчистят.

Вътрешната комисия прие двете предложения за нов антикорупционен закон

Приемането на такъв законопроект е част от изисквания в Плана за възстановяване и устойчивост.  

Проектът на ГЕРБ-СДС предвижда КПКОНПИ да се състои от седем членове: председател и шестима други.

Шестимата ще се избират от парламента по предложение от парламентарните групи, а седмият ще се предлага от президента и ще се одобрява от народните представители. Предвижда се седемгодишен мандат на всички членове на комисията. Тя ще се председателства на ротационен принцип, чрез жребий. Дейността по разследване ще бъде осъществявана от разследващи инспектори, те ще са разследващ орган по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс, подобно на следователите и разследващите полицаи. От ГЕРБ-СДС предлагат разделяне на КПКОНПИ на две.

Със законопроекта на ПП-ДБ се предлага дейността по противодействие на корупцията и установяване на конфликт на интереси да бъде разделена от дейността по отнемане на незаконно придобитото имущество, като се създава Комисия за противодействие на корупцията и Комисия за отнемане на незаконно имущество. Със законопроекта също се регламентира фигурата на „разследващия инспектор“ към комисията, който ще извършва действия по разследване на корупционни престъпления. 

Одобриха промените в Закона за КПКОНПИ, ПП напуснаха правната комисия на НС

Законопроектът на служебното правителство предвижда създаването на Комисия за противодействие на корупцията, състояща се от петима членове, определени по съвършено нов начин. Предлага се двама от членовете да бъдат избирани от Народното събрание, един да бъде назначен от президента и по един, избран от Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд, съответно от Общото събрание на съдиите от Върховния административен съд. Предвижда се комисията да бъде председателствана на ротационен принцип за една година, а председателят да се определя чрез жребий. Регламентира се и длъжността „разследващ инспектор“, на която да бъдат назначавани юристи с най-малко 10 години юридически стаж след проведен конкурс и проверка за почтеност.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1651 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини