Зарков представи пред ЕК напредъка по законопроектите за върховенството на закона

  • 08 септември 2022 11:04

  • 356
  • 1
Зарков представи пред ЕК напредъка по законопроектите за върховенството на закона
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Служебният министър на правосъдието Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо проведе онлайн среща с представители на Европейска комисията (ЕК) във връзка с Националния план за възстановяване и устойчивост и реформите, свързани с върховенството на закона. От тяхното навременно приемане зависи и вторият транш за България по Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщиха от МП.

Срещата организира служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

Зарков: Главните прокурори у нас контролират цялата изпълнителна власт

Зарков отговори на въпросите на ЕК и представи в детайли напредъка по законопроектите, касаещи многогодишната критика на ЕК по отношение на България, а именно - върховенството на закона в България и корупцията по високите етажи. Подготвянето на законопроектите за следващото мнозинство ще спечели време на депутатите, които ще имат възможност да дебатират по същество текстовете, тъй като крайният срок за приемане на законите, за да получим втория транш по Националния план за възстановяване и устойчивост, е до края на 2022 г.

Министерството на правосъдието работи активно по Антикорупционния закон, като ще запази концепцията, подготвена в рамките на 47-ото Народно събрание, но ще предложи съществени промени в начина на конструиране и въвеждане на взаимоконтрол в рамките на органа. Предложенията на министерството предстоят да бъдат публично оповестени.

Представителите на ЕК коментираха представените концепции за законопроекти и ги определиха като "силно окуражаващи".

Министър Зарков увери главния преговарящ по Плана за възстановяване и устойчивост, че в най-кратки срокове Комисията ще получи и пълните текстове на други законопроекти в сектор „Правосъдие“, които вече са подготвени на чернова, сред които са тези за медиацията и правната помощ.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
356 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЧИ ФУТ

2022.09.08 | 11:38

1
МАЙ НЕ МЕ ЧУВАШ!

Добави коментар

Водещи новини