Доставките на ток и съвместните проекти в областта на икономиката обсъдиха Румен Радев и Димитър Ковачевски

  • 05 септември 2022 19:32

  • 747
  • 2
Доставките на ток и съвместните проекти в областта на икономиката обсъдиха Румен Радев и Димитър Ковачевски
© Президентство
Слушай новината Слушай новината

Възможностите за доставки на електроенергия от България за Република Северна Македония и съвместните проекти в областта на икономическата свързаност обсъдиха на среща на „Дондуков“ 2 президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и водената от него правителствена делегация, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1241

„Надявам се, че срещата Ви с българското правителство днес е важна стъпка за постигане на взаимноизгодно решение по въпроса за доставки на електроенергия при спазване на европейските правила“, заяви президентът Радев. Държавният глава приветства инициативата на министър-председателя Ковачевски за работното посещение в София и припомни призива си за по-чести срещи и диалог на най-високо политическо ниво за укрепване на доверието, взаимното разбирателство и развитието на добросъседските отношения между България и Република Северна Македония.

Премиерът Гълъб Донев и македонският му колега договориха доставки на ток за зимата

„Въпреки бурните политически страсти, на които станахме свидетели през последните месеци, отношенията между нашите две братски страни лежат върху здрав фундамент, който е отвъд  всякаква политическа конюнктура“, подчерта президентът Радев. Държавният глава припомни и многократно оказваната от България подкрепа за югозападната ни съседка - от признаването на държавността и независимостта на страната, през настояването за превантивния контингент на ООН при разпада на бивша Югославия, оказването на помощ по време на ембаргото, предоставената военно-техническа помощ по време на гражданския конфликт от 2001 г., както и при катастрофи и природни бедствия. 

„В името на хората от двете страни на границата, в името на бъдещите поколения, в името на нашето общо европейско бъдеще, ние сме длъжни да развиваме и укрепваме този фундамент“, подчерта държавният глава и допълни, че политическите договорености, свързани с началото на преговорите за членство на РСМ в ЕС, са част от този процес.

От своя страна министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски изтъкна позитивния и ползотворен разговор, който македонската делегация е провела със служебния премиер Гълъб Донев. Ковачевски подчерта, че на срещата са обсъдени възможностите за сътрудничество в областта на електроенергията и възможностите за износ от България за подпомагане на икономиката и битовите потребители на Република Северна Македония през предстоящия зимен сезон.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
747 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ЕЙ ФЪШКИИ!

2022.09.05 | 19:43

2
КАЗАХ ЧИ ФУ ТИ ТЕ ДА СЕ МАХНАТ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО БЕ!
баба гицка

2022.09.05 | 19:39

1
ако БОЙКО не беше направил " балкански поток" сега щяхте да го духате, червени харвардски лизачи - поздрави на татакото / шпионона/ на кики

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини