Австрийският вестник "Щандард" за Атанас Пеканов: Икономист в служба на старата родина

  • 04 август 2022 13:04

  • 6198
  • 11
Австрийският вестник "Щандард" за Атанас Пеканов: Икономист в служба на старата родина
© Булфото (архив)

"В действителност Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, няма много какво да спечели в старата родина България. Тридесет и една годишният икономист е добре запознат с паричната политика и е търсен експерт - дори и тук във Виена, където работи в Австрийския институт за икономически изследвания и преподава във Виенския университет по икономика и бизнес. Тоест той е можел да се посвети на кариера в чужбина", отбелязва австрийският вестник "Щандард" в статия за вицепремиера от служебното правителство Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,, озаглавена "Икономист в служба на старата родина".

Въпреки това той не е казал "не", когато президентът Румен Радев, когото той съветва от дълго време, го е потърсил. От 2 август Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, е вицепремиер в служебното правителство от експерти, което ще направлява съдбата на държавата до новите избори.

Какво го очаква: нестабилна политическа обстановка, бедност, корупция, отбелязва изданието. Балканската страна има да извърви още дълъг път, за да достигне останалите държави от Евросъюза. В края на юни либерално-социалистическата коалиция падна само след малко повече от половин година на власт след вот на недоверие. Основните спорове бяха около държавните финанси и отношението към Република Северна Македония. Към това се прибавиха газовата криза, напреженията на Балканския полуостров и инфлацията, която тежи особено много на хората в най-бедната страна от ЕС, коментира "Щандард" и допълва, че става дума за дългосрочна криза, а това не е за хора със слаби нерви. "Несигурна обстановка", отбелязва скромно безпартийният експерт.

Сега той запретва ръкави - за втори път. "Трябва и ти да се отплатиш с нещо на родината", допълва израсналият в академично семейство възпитаник на Немската гимназия в София. Не му е трябвало да мисли дълго дали да приеме поста. Сега Пеканов, който не е семеен и който в по-спокойни времена обича да тича в Шонбрун, във втората си родина Виена, ще отговаря за управлението на европейските средства. "Ще работим усилено, с компетентност и грижа за хората, за да гарантираме, че България ще премине през поредните турбуленции", написа той доръни изданието от Виена, цитирано от БТА.

Тези, които го познават, казват, че той е сериозен в това, което казва. Пеканов е амбициозен, но е и силно социално ориентиран. Това е забележително за човек, принадлежащ към образования елит на България, който е напуснал страната заради липса на перспектива за младите хора.

Атанас Пеканов пое поста на заместник министър-председател по управление на европейските средства

Във Виена го е привлякло следването. Своята кариера той развива целеустремено; тя го е отвела в Европейската централна банка във Франкфурт на Майн, а своите познания в икономическата политика той придобива в Юнивърсити Колидж в Лондон, посочва "Щандард". По време на пандемията благодарение на стипендия "Фулбрайт" той отива в Харвард. Сега Пеканов иска да внесе малко научна методология в българската политика, пише австрийското издание и допълва, че вицепремиерът още не знае дали иска да остане в нея.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
6198 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2022.08.04 | 13:26

1
баси и тоя от харвард

2022.08.04 | 16:21

11
Понаучен на Американски мурафети....

2022.08.04 | 15:26

8
Не се бъркай нито Киро нито Асан са учили в Харвард
Кравар от Тексас

2022.08.04 | 16:21

10
В Австрия може да разчита само на заплатата си, а в старата родина има много и рзлични комисионни. Науката да го духа както каза неговият предшественик в НС - Асан Банго Василев. Тва е балканската нация - пари брате, пари ми дЕй, акъл не ми давай!!

2022.08.04 | 16:12

9
ИКОНОМИСТ В СЛУЖБА НА СТАРАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ОЛИГАРХИЯ
Умник Гюро

2022.08.04 | 13:36

2
Питайте Джо Байдън защо след 2 ваксини и 2 бустъра е болен от Ковид-19 за 4-ти път!!! Всички ваксинирани ги чака сигурна смърт.

2022.08.04 | 15:25

7
защото и много лекари взеха да мрът от ваксите и млади хора ей така от раз

2022.08.04 | 15:25

6
той е шашав
Умник Гюро

2022.08.04 | 15:22

5
Само че ваксинираните ще отидат на аудиенция при Молох-Сатан сега. А нормалните, неваксинирани хора ще си изживеят живота, както Господ им го е отредил.
така като гледам

2022.08.04 | 14:07

3
Неваксинираните също ги чака сигурна смърт!!
Димитър

2022.08.04 | 14:22

4
РОДИНАТА е само една - няма стара и нова ....

Добави коментар

Водещи новини