Икономисти: Червената лампичка за вдигането на данъците свети все по-червено

  • 30 август 2022 07:49

  • 832
  • 0
Икономисти: Червената лампичка за вдигането на данъците свети все по-червено
© Кадър - Нова телевизия

„Намекът на Финансовото министерство е: „Мислете, защото бюджетната стабилност на България и това, което вече 25 години имаме, не е даденост”. То не е постигано по инерция, а различни правителства са полагали усилия да не излезем твърде много извън чертата”, коментира главният икономист от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов в ефира на Нова телевизия.

„Не сме зле - нещата не са стигнали дотам, но може и да стигнат, ако не се вземат съответните мерки”, добави още той.

Според икономиста Владимир Сиркаров изнесените данни показват, че фискалната устойчивост е под риск. „За България като малка, развиваща се, отворена икономика, която е в паричен съвет, големите бюджетни дефицити поставят сериозни рискове”, уточни той.

Богданов обясни, че инфлацията помага за приходите в бюджета. „Колкото по-високи цени, доходи има в една икономика, толкова повече е основата за облагане. Тук, може би, има резерв в прогнозите на МФ. Може би, икономиката ще расте малко повече, данъчната основа ще е по-голяма, заплатите се вдигат”, допълни той.

Икономистът от Института за пазарна икономика смята, че проблемът е, че предишното управление е подходило с „големия черпак” при различни мерки срещу инфлацията, за компенсации и други.

Финансовият министър: Има много непредвидени разходи, които ще се наложи да осигурим

Сиркаров е почти сигурен, че ще има повишаване на разходите от следващия редовен кабинет. „За голямо съжаление политическите цели ще бъдат въплътени във фискалната политика все повече и повече. Едва ли ще видим преструктуриране на разходи. Едва ли някой политик в една подобна ситуация ще каже, че ще се орежат дадени разходи”, подчерта той.

„Червената лампичка за вдигането на данъците свети все по-червено. Смея да кажа, че има голям риск да видим увеличаване на данъци и от новия редовен кабинет. Надявам се ниската ставка и плоският данък да не бъдат пипани, защото това в кризисна ситуация би било с изключително негативен ефект”, предупреди Сиркаров.

Богданов акцентира на събираемостта на данъците. „Служебното правителство, като приходна администрация, може да си върши работата. Няма никаква пречка да продължат и НАП, и „Митниците” да работят, за да не ни поставят в ситуацията в ъгъла, когато имаме огромен дефицит и пожарът гори, да търсим пожарни решения”, уточни той.

Последвайте канала на

Калина Христова
832 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини