Атанас Пеканов пое поста на заместник министър-председател по управление на европейските средства

  • 02 август 2022 15:53

  • 1349
  • 0
Атанас Пеканов пое поста на заместник министър-председател по управление на европейските средства
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Официално встъпих в длъжност вицепремиер по управление на европейските средства в кабинет №100 на Република България. Това написа Пеканов в профила си във Фейсбук. 

Той очерта и приоритетите, които си поставя като служебен вицепремиер. 

На първо място в моите приоритети като заместник министър-председател по управление на европейските средства стои успешната и по-ефективна работа, свързана с реформите, законопроектите и инвестициите, включени в Плана за възстановяване и устойчивост. През миналата година с моя екип работихме активно върху този стратегически документ, а днес трябва да гарантираме, че България се справя на ниво с дейностите по изпълнението му. Считам, че трябва да ускорим и подобрим работата в тази посока с фокус върху осигуряване на първото плащане, каза още той. 

По думите му до края на годината страната ни трябва да изпълни редица задължителни стъпки, сред които приемане на заложени по Плана законодателни промени.

За да спазим срока, ние ще координираме работата на министерствата, за да подготвят текстовете, които да влязат за гласуване веднага след свикването на Народното събрание. Необходимо е да бъдат обявени тръжните процедури по няколко от най-важните проекти. Трябва да се ускорят и процедурите по отношение на оперативните програми. Важно е да си дадем сметка, че за България не е достатъчно да прави малки крачки – в среда на световна конкуренция за кадри и инвестиции, трябва ударно да работим за настигане и изпреварване на другите страни, отбеляза Пеканов. 

Атанас Пеканов (служебен вицепремиер): Встъпвам с ясна представа за трудностите, пред които ще бъдем изправени

В сферата на европейското финансиране, и по Плана, и в текущия програмен период, средствата трябва да се използват смислено, прозрачно и справедливо. За да гарантираме това и с цел да бъдат ограничени евентуалните нецелесъобразни практики, в идните месеци предстои да се изработят и приемат важни подобрения в сферата на обществените поръчки, да се обявят новите правила за кандидатстване по европейските програми в текущия програмен период, да се засилят антикорупционните механизми, включително и чрез изменения и подобрения в структурата на КПКОНПИ. Време е да положим основите за едни по-силни институционални механизми за борба с лошите практики, допълни вицепремиерът по управление на европейските средства. 

Темата за Европа остава централна за мен. Намираме се във времена на криза, на притеснения за световната икономика, както и на засилване на интеграцията сред европейските страни по редица въпроси. България не може да си позволи да остане извън тези процеси и не бива повече да бъде в периферията. Ще работим активно, за да сме все по-подготвени да бъдем част от центъра на Европа - да станем членове на ОИСР и на Еврозоната. За мен лично е от изключителна важност да продължим техническите процеси по подготовка на приемане на еврото – в това число всички инструменти, които да защитят гражданите от повишаване на цените. Редица процеси и критерии трябва и могат да бъдат изпълнени и служебният кабинет разполага с всички механизми, за да придвижи напред тази жизненоважна за страната ни тема, посочи още Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1349 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини