Спира издаването на най-стария вестник в света

  • 27 април 2023 22:41

  • 2409
  • 0
Спира издаването на най-стария вестник в света
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

„Винер цайтунг“, най-старият вестник в света, основан през 1703 година, ще отиде в историята. Днес Националният съвет, долната камара на австрийския парламент, взе решение да бъде преустановено издаването му, тъй като новите правила на ЕС правят невъзможно финансирането на вестника. В бъдеще читателите ще могат да се информират от електронната версия на изданието.

По време на оживена дискусия днес в австрийския парламент опозиционните партии Австрийска социалдемократическа партия /АСДП/, Австрийска партия на свободата /АПС/ и либералната НЕОС апелираха към правителството да се откаже от превръщането на най-стария вестник в света в дигитално издание, но управляващите от Австрийска народна партия /АНП/ и Зелените не промениха своето решение, считайки че това е най-доброто решение за „Винер цайтунг“.

Тревоги за австрийската икономика след ветото за Шенген

С отпадането на изискването официалните съобщения за фирми и дружества да бъдат публикувани в „Държавен вестник“, който беше част от „Винер цайтунг“, стана невъзможно финансирането на хартиеното издание. Предложенията на АСДП и АПС за връщане на закона в Конституционната комисия и за съвместно търсене на по-добро решение там се провалиха, тъй като АНП и Зелените гласуваха против. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2409 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини