По логика: Избори на 2 октомври!

  • 20 юли 2022 08:23

  • 731
  • 0
По логика: Избори на 2 октомври!
© Bulphoto/архив

Нито Конституцията, нито тълкувателно решение по нея от 1992 г. посочват с колко време разполага третият мандатоносител, за да посочи кандидат за премиер. Пише само, че след като бъде определен, номинираният за министър-председател има 7 дни да предложи правителство или да върне мандата неизпълнен. 

"Идеята на Конституцията е била да има подкрепено от парламента правителство. През 2005 г. с третия мандат е формирано правителство. Срокът е 6 или 7 дни. Разумният срок, в който парламентарна група се връща с кандидат, е 7 дни. Трябва да очакваме в понеделник БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е да каже дали ще върне мандата неуспешно или ще предложи кандидат", коментира преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова в "България сутрин".

Тя се съгласи, че има известна празнота в тълкувателното решение относно времето за предлагане на кандидат за премиер. Но в случая, в който е предложен кандидат, тълкувателното решение казва, че той има 7 дни. В случая кандидатът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е ще има 7 дни да положи усилия за структура и състав на кабинет.

"Президентът е доста стриктен и се придържа към конституционните правила. Указът, с който държавният глава евентуално ще разпусне НС, определя и датата, на която ще се проведат изборите. Това ще предопредели датата - дали отиват към 25 септември. Но логиката ни води към 2 октомври. Има и трета възможност - БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е да предложи кандидат, той да предложи правителство и да се отиде на обсъждане и усилия за гласуване в НС. Още малко може да се измести датата", каза още доц. Киселова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея при връчването на втория проучвателен мандат от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в не са спазили изцяло Конституцията задължително да предложат кандидат за премиер.

"Конституцията е писана за хора, които да се придържат към правилата и ги спазват. Не бива да се отклоняваме от тях", посочи тя.

Категорично е условието на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" вътрешният министър в оставка Бойко РашковБойко РашковРашков е роден на 28 септември 1954 г. в с. Огняново, област Благоевград. Завършва право в Софийския да оглави КПКОНПИ.

ПП: Условието ни е да бъде приет закона за КПКОНПИ и Рашков да бъде избран за шеф на комисията

"Да се поставя такова условие означава, че в дебатите относно министъра на вътрешните работи ще бъде обсъждан друг кандидат. Това можеха да го поставят като условие и при тяхната процедура. Г-жа Нинова ще води доста хладнокръвно преговорите и ще изслуша всички. Възможно е да направи втори кръг преговори. Важно е всяка парламентарна група да постави изпълними условия", коментира доц. Киселова.

Преподавателят по конституционно право отрече да ѝ е предлаган постът на служебен министър на правосъдието в евентуален бъдещ кабинет, посочен от президента Радев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
731 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини