Експерт от КНСБ: Половината от мерките нямат антикризисен характер, някои ще влязат в сила от 2023 година

  • 30 май 2022 21:00

  • 916
  • 1
Експерт от КНСБ: Половината от мерките нямат антикризисен характер, някои ще влязат в сила от 2023 година
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Когато кръщаваме един пакет „антикризисен“, трябва да целим нещо конкретно. Половината от тези мерки, които ни се предлагат, нямат антикризисен характер. Това заяви икономическият експерт от КНСБ Любослав Костов в ефира на БТВ.

Всичко по темата:
Антикризисните мерки на кабинета Петков 154

По думите му част от тях ще влязат в сила от 2023 година, което е твърде късно на фона на инфлацията, която се случва.

„Друга част през косвените данъци, диференциране на ставки и намаляване на акцизи, премахване на акцизи се цели един ефект, който е минимален за джоба на крайните потребители. Няма нищо за доходите, няма предвиден ръст на доходите, няма предвидена компенсация за загубата на реалната покупателна способност на населението, тъй като близо 14,5% инфлацията понесе и април към април спрямо миналата година. Това, което ни се предлага са едни 2 милиарда лева, които няма да стигнат до хората, които ни се иска, и според нас, когато инфлацията е двойно по висока от тази, която е заложена в бюджета, е логично да има и по-високи приходи - по нашите оценки около 3–3,5 милиарда ще съберат повече приходи, а пакетът, който ни се предлага, е за 2 милиарда“, заяви експертът.

Аламанов: Истински независимите хора се смеят на този "независим" протест

Според него е хубаво да се помисли, вместо да се намалява дефицитът, за допълнителни мерки, „които да способстват подкрепата на доходите на хората и тяхното потребление, като например мярката за данъчно облекчение за родители с деца е много хубава“.

„Защо да не се вдигне този праг, защо да не направим необлагаем минимум за хората на минимална заплата, на които да остават разполагаеми 60 - 70 лв. на месец от тях и да могат да потребяват. Това е тринадесета заплата за тези хора“, отбеляза Любослав Костов.

Станислав Попдончев, заместник-председател на Българската стопанска камара, съобщи, че мерките не са били предварително обсъдени със социалните партньори.

„Специално по отношение на предложението за пенсиите - обикновено тези предложения идват от Надзорния съвет на НОИ и се обсъждат в Комисията по осигурителни отношения към НСТС. Ние за пръв път днес видяхме всъщност предложението на правителството", каза той.

По думите му предложенията не са били подкрепени с анализи и разчети:

"Така че на този етап някои от мерките са доста спорни, някои от мерките бихме подкрепили. По отношение на ДДС-то върху хляба, би трябвало да се видят конкретните разписани текстове за промяна в Закона за данък върху добавената стойност, защото не е ясно дали няма да има други стоки, които са хлебни изделия, които да се предлагат като хляб и съответно да се ползва намалената ставка по ДДС“, допълни Станислав Попдончев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
916 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
????

2022.05.31 | 06:41

1
"Другарю - експерт-от КНСБ", каква е ПЕЧАЛБАТА на бензиностанциите в момента, а на "Лукойл"?!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини