От Министерството на енергетиката отговориха на ГЕРБ

  • 20 май 2022 15:20

  • 2030
  • 3
От Министерството на енергетиката отговориха на ГЕРБ
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

От пресцентъра на Министерството на енергетиката изпратиха до медиите официална позиция по повод днешния брифинг на депутати от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в.

Публикуваме позицията без редакторска намеса: 

ГЕРБ пита: Кой лъже?

"Във връзка с разпространената днес в Народното събрание от страна на ПГ ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в информация, че има разлика между декларираната от премиера Петков стойност на компенсациите заради високите енергийни цени и данните на министъра на енергетиката Александър Николов за изплатени компенсации за цените на електроенергията, уточняваме следното:

В изказване пред Народното събрание на 13 май 2022 г. министър-председателят Кирил Петков казва, че, за да ограничи инфлацията, правителството е отпуснало 4.1 млрд. лева. В писмен отговор на въпрос на депутата Делян Добрев министър Николов представя в табличен вид изплатените през месеците декември, януари, февруари и март компенсации на небитовите потребители, електроразпределителните компании, Електроенергийния системен оператор и НКЖИ, за които пита г-н Добрев. Тези компенсации са на обща стойност около 1.6 млрд. лв. В отговора до г-н Добрев не са включени:

- 1.2 млрд. лв., върнати от НЕК по заема, с който компанията се разплати след загубеното арбитражно дело с „Атомстройекспорт“ за оборудването за АЕЦ „Белене“. Тези средства също бяха използвани за мерки срещу инфлацията, но не само в енергийната област;

- Компенсациите за всички небитови потребители за м. април;

- Компенсациите за природен газ;

- Подкрепата за мрежовите оператори, която продължава до м. юни;

- Компенсациите за ВиК операторите;

- Подкрепата за студентите за смекчаване на негативите, породени от високите цени на електроенергията в общежитията;

- Одобрените първоначално от служебния кабинет компенсации за месеците октомври и ноември 2021 г., които впоследствие редовното правителство доразплати, надгради и разшири. 

Кабинетът обяви безпрецедентен пакет от мерки в помощ на българските граждани

Компенсациите за всички тези групи са одобрени от МС, т.е. изплащането им, което продължава и в момента, е гарантирано".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2030 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
николай

2022.05.20 | 18:16

3
мачкай герберската зган
николай

2022.05.20 | 18:15

2
браво

2022.05.20 | 17:00

1
От къде го изкопахте и тоя

Добави коментар

Водещи новини