Срещата на бизнеса с енергийния министър за цените на тока и газа завърши с неуспех

  • 12 май 2022 16:30

  • 2442
  • 11
Срещата на бизнеса с енергийния министър за цените на тока и газа завърши с неуспех
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Работодателските организации ще се включват в мащабните протести на 18 май. Това бе потвърдено днес, след като срещата им с министъра на енергетиката Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен заради компенсациите и скъпия ток за бизнеса, завърши с неуспех.

„От 14 миналия месец настояваме за тези срещи. На срещата миналия четвъртък той заяви, че разговорите ще продължат в Министерството на енергетиката и затова днес сме тук”, заяви преди срещата Добри Митрев от БСК, предаде Нова телевизия.

Работодателите излизат на протест пред Министерския съвет на 18 май

„Вече шести месец ние сме в преговорен процес с правителството месец за месец по отношение на компенсациите за високата цена за електроенергията. И всеки месец тези компенсации закъсняват. Това поражда непредвидимост”, заяви Добрин Иванов от АИКБ.

„Искаме ясен и категоричен ангажимент, който да даде трайно решение на проблема с цената на електроенергията за небитовите потребители, а не да влизаме в тези преговорни процеси веки месец, защото това води до ескалация на цените на стоките и услугите”, добави той.

По думите му очакванията им от настоящата среща са правителството да поеме такъв ангажимент, който да действа докато се нормализира цената на електроенергията на Българската независима енергийна борса.

„До момента бяхме подпомогнати по различни начини. В началото имаше конкретна сума за компенсация на мегаватчас. След това беше възприет нашия подход за компенсиране в процент от превишението на цената, която беше формирана като разлика, но беше сложен таван, който отново ограничаваше тези компенсации и довеждаше до завишена крайна цена за бизнеса”, посочи Иванов.

Той обяви, че предложението на работодателите е не се правят договорки всеки месец, а да има ясен ангажимент и формула, по която да се изчислява тази компенсация и тя да се прилага автоматично всеки месец.

„Формулата, която предлагаме, е компенсацията да е в размер на 75% от разликата между средномесечната цена на електроенергията, формулирана на борсата и цената на енергийния микс за месеца”, добави той.

Работодателите имат готовност на 18 май да се включат към мащабите протести, които се организират в цялата страна. На срещата влязоха и синдикатите, които подкрепят работодателските организации и ще се борят за това цените на електроенергията за небитовите потребители да са по-справедливи.

„Съвсем скоро ще трябва цените и в заведенията много да се повишат, защото хората, обикаляйки навън, виждат едни пълни заведения и си казват „ето - те работят”. Да, ние работим, само че в един момент с това непрекъснато повишаване на цените се оказва, че ти си работил и не само, че не си спечелил, но и трябва да дадеш някой лев”, коментира Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България.

„Цената в България трябва да бъде близка до тази на нашите конкуренти, за да може да оцелеем. Съжаляваме, че на срещата не участва Министерството на финансите. Видяхме гледната точка само на Министерството на енергетиката”, заяви Добри Митрев от БСК след срещата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2442 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
ШИБАМ ЧЕРВЕНИ ЛУМПЕНИ

2022.05.12 | 17:05

1
А*†★*®©®™, ВСИЧКИ СРЕЩИ ЗАВЪРШВАТ ТАКА....,ЗАЩОТО НИ УПРАВЛЯВАТ НЕЛЕГИТИМНО И ФАШИСТКО ...НЕЩО СИ ...
Не червени

2022.05.12 | 18:43

11
Демократици и либерастици от САЩ
Пълни

2022.05.12 | 17:06

2
ЧЕРВЕНИ ПеДАЛИИИИ.
Слава на Евреит Зеленски

2022.05.12 | 18:38

10
Скоро ще дойде евтин газ от САЩ и всичко ще поевтинее!
Демокрация за България от Чичо Сам

2022.05.12 | 18:37

9
Да подкрепим Украйна, не българският бизнес!
Еми...

2022.05.12 | 17:15

3
тоя боклук, който се самонарича "бизнес" ако 6 месеца беше работил да изкара кинти, щеше да си плати сметките. Ама тиквениците се научиха да ядат от данъци и ся нема край...

2022.05.12 | 18:30

8
бизнесът не работи, той пИчели. а от данъци е най-сладко.
само да питам

2022.05.12 | 17:47

7
Биха, ли го или го опън.ха ?
А бе бизнеса …мд

2022.05.12 | 17:42

5
Що не се среща със социалния министър да иска увеличение на заплатите?
Точно

2022.05.12 | 17:45

6
БСП и тяхни хора изплуваха и пак далавери , наричан " бизнес " .

2022.05.12 | 17:36

4
Много ясно

Добави коментар

Водещи новини