Константин Стаменов: Настояваме да има компенсации заради цените на тока и газа

  • 14 май 2022 08:55

  • 884
  • 2
Константин Стаменов: Настояваме да има компенсации заради цените на тока и газа
© Кадър: Нова телевизия

Настояваме да има компенсации заради цените  на електроенергията и природния газ. Искаме да има яснота и предвидимост. Това заяви в ефира на Нова телевизия председателят на  Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов.

„Силно се надяваме да ни да дадат компенсации, за да можем да запазим цените на стоките ни и обществото да бъде предпазено от допълнителна инфлация”, каза още той.

Припомняме, че в петък Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената на природния газ. От 1 май синьото гориво ще струва 162,17 лв./MWh  (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

КЕВР утвърди цената на природния газ за месец май

„Първоначално беше анонсирано, че вероятното увеличението ще бъде 35%, но трябва да се знае, че по наша информация, ако бяха запазени доставките от „Газпром” цената щеше да е 123 лв. Т.е. тези 162 лв. спрямо тези 123 лв. е 31-31% увеличение”, коментира Стаменов.

„Затова сега ние ще претендираме да имаме компенсация до цената на микса между Азербайджан и „Газпром”, която за май трябваше да бъде 123 лв.”, добави той.

"Булгаргаз" предложи на КЕВР цена на газа

Според него заради кризата с цените на природния газ както у нас, така и в Европа, темата за местен добив трябва да се постави на първо място. „Трябва да се обсъдят възможностите за премахване на мораториума върху добив на газ в България и ограниченията за конвенционален и шистов газ”, посочи председателят на  Българската федерация на индустриалните енергийни.

Последвайте канала на

Весела Найденова
884 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.05.14 | 10:04

2
Плащате на спекулантите, подпомагате мошениците и държите цените високи.
Еми...

2022.05.14 | 09:34

1
Я си гледайте работата, бизнесът да ходи да пазарува на "свободния пазар", а не да чака на моите данъци.

Добави коментар

Водещи новини