Божанов: До края на годината някои административни услуги ще станат достъпни чрез електронна идентификация

  • 16 май 2022 11:40

  • 520
  • 3
Божанов: До края на годината някои административни услуги ще станат достъпни чрез електронна идентификация
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

До края на тази година част от административните услуги ще станат достъпни чрез електронна идентификация, каквато ще има всеки българин, каза днес във Варна министърът на електронното управление Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има. По думите му вече се работи по приложението, като на първо време ще бъдат интегрирани пет институции, сред които МВР, Националната агенция за приходите и Националния осигурителен институт. Освен това българите вече няма да бъдат куриери на администрацията и да пренасят удостоверения от институция в институция, а те сами ще си осигуряват нужната им информация по служебен, електронен път.

Божанов посочи, че проектът за електронната идентификация на гражданите вече е възложен и се реализира от „Информационно обслужване“. Стойността му ще бъде под два милиона лева. За електронното управление са нужни не големи, а умни инвестиции, посочи министърът. 

Той каза още, че кибератаките срещу институции зачестяват и стават все по-разнообразни. Започнали сме с мерки срещу този проблем още преди началото на конфликта в Украйна, който всъщност увеличи интензитета на атаките, обясни Божанов. Той уточни, че въвеждането на електронната идентификация няма да доведе до допълнителен риск за личните данни на хората, с които разполагат институциите. Целта е да бъдат по-добре защитени регистрите, обясни министърът. Според него електронната идентификация би била и един от механизмите българите да дават своя вот при бъдещо дистанционно гласуване на избори.

Във връзка с хакерските атаки и ситуацията с „Български пощи“ министърът коментира, че ведомството, което управлява, помага на дружеството в рамките на правомощията си. Пощите не са били в обхвата на министерството, нито на Държавната агенция "Национална сигурност", никой не ги е проверявал, затова в момента се водят разговори за разрешаването и на този проблем, обясни Божанов.

Министър Божанов разкри: Никой не е контролирал киберсигурността в пощите

По повод възможни електронни облекчения за бизнеса министърът посочи, че задачата на ведомството е да осигури възможност предприемачите да взаимодействат с държавата по електронен път. За броя на разрешителните като режими решават съответните министерства, но бюрокрацията по заявяването им и по подновяването им ще бъде облекчена, допълни Божанов.

Във Варна днес министърът на електронното управление участва в Национална кръгла маса „Иновации и дигитализация – технологиите на успеха“, организирана от Техническия университет в крайморския град. Форумът е посветен на 60-годишнината от основаването на висшето училище. Ректорът проф. инж. Венцислав Вълчев посочи, че в университета се обучават пет хиляди младежи. Учебното заведение работи активно с бизнеса, както и по различни европейски програми. В него са разкрити пет специалности, свързани с компютърните технологии, като предстои да започнат още две, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
520 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Доротея

2022.05.16 | 12:05

2
Този имам чувството,че като го покажат,малко преди това се е наакал
ДБ

2022.05.16 | 12:32

3
Този ти оправя мизерния робски живот рая грозна.
Еми...

2022.05.16 | 12:03

1
А що не повечето?

Добави коментар

Водещи новини