Божанов: Предоставяният капацитет на „Български пощи“ в Държавния хибриден частен облак е временен

  • 11 май 2022 16:12

  • 493
  • 1
Божанов: Предоставяният капацитет на „Български пощи“ в Държавния хибриден частен облак е временен
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Предоставяният капацитет на „Български пощи“ в Държавния хибриден частен облак е временен и няма да има миграция на „Български пощи“ към облака поради факта, че това трябва да бъде възмездна услуга. Те не са администрация и съответно нямат право на достъп до нея,  каза министърът на електронното управление Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има по време на блицконтрол в ресорната парламентарна комисия. Той отговори на въпрос, свързан с предоставения достъп на „Български пощи“ към Държавния хибриден частен облак. 

Министър Божанов обясни, че достъпът е предоставен с оглед на инцидента – хакерската атака срещу системите на „Български пощи“ през април.  Предоставихме този капацитет, но подчертавам, че той е временен, каза министър Божанов. 

По думите му, след като бъде проверено дали всичко е наред в държавния облак, повечето администрациите ще мигрират там. 

„Държавният облак наистина в момента функционира. Една от следващите стъпки е да направим одит на това колко добре е конфигуриран и настроен, защото някои от клиентите имат определени оплаквания. Планът е да мигрираме доста повече администрации натам”, каза той.

Министърът посочи, че предвиждат по  ОП „Добро управление” да има процедура, по която всяка администрация да може да заяви определен финансов ресурс за извършване на такава миграция. По думите му при някои от тях това ще бъде сравнително тривиално, при други ще бъде малко по-сложно. 

Новият шеф на "Български пощи" провери организацията по изплащането на пенсиите

Предварителна подготовка е да уредим лицензионните условия във връзка с ползваните от администрациите база данни в Oracle. 

„Планът е, след като проверим всичко ли е наред в облака, да мигрираме доста голяма част от администрациите натам. При първоначалния ни анализ на използването на облака, може би за хубаво, може би за лошо, неговото реално използване е около 1% от ресурсите, които са налични. Така че място има”, заяви Божанов. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
493 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Всъщност

2022.05.11 | 17:46

1
мен ме интересува КОГА ще заработят всички услуги на БГ пощи... но никой нищо конкретно не казва.

Добави коментар

Водещи новини