Божанов: Не можем да обвиняваме Русия за срива в "Български пощи", киберсигурността е неглижирана с години

  • 20 май 2022 17:54

  • 1018
  • 3
Божанов: Не можем да обвиняваме Русия за срива в "Български пощи", киберсигурността е неглижирана с години
© БТВ
Слушай новината Слушай новината

Нямаме нова информация, която да затвърди предположенията. Доказателства едва ли ще има някога. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ министърът на електронното управление Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има по повод твърденията на управляващите, че сривът в електронната система на "Български пощи" се дължи на хакерска атака от Русия.

Не можем да обвиняваме Русия за срива, в "Български пощи" пощи темата с киберсигурността е неглижирана с години, затова беше предприета стъпката старото ръководство да бъде уволнено от вицепремиера Константинова. Тази стъпка беше драстична, но мисля, че беше адекватна, добави Божанов.

Той съобщи, че с постановление на Министерски съвет "Български пощи" влиза в списъка със стратегически обекти и ДАНС влизат на проверка. Работи се и по възстановяване на системата.

Божанов: Предоставяният капацитет на „Български пощи“ в Държавния хибриден частен облак е временен

По думите му руските хакерски атаки засягат повече източноевропейските държави. С Европейската комисия обсъждахме механизъм за споделяне на атаки в реално време, т.е, когато една държава бъде нападната, всички останали държави да научават на секундата и да не допуснат дори опит за атака от адресите, от които се извършва нападението, заяви министърът.

Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има увери, че има спънки, но нито една от тях не прави невъзможна задачата България да има работещо електронно правителство.

Предлагаме визия за дигитализиране на страната. Задачата ни е да премахваме пречките, посочи той.

Божанов обяви, че електронната идентификация вече се разработва. Напълно реалистични са сроковете системата да заработи до края на годината, отбеляза министърът, като уточни, че тя може да се използва за достъп до здравни данни, справки в НАП и НОИ, достъп до електронните услуги на МВР, достъп до услугите на Агенцията по вписванията, до кадастъра и др. Идеята е, че интеграцията към тази система е много лесна и разходите за това са незначителни, каза още министърът на електронното управление.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1018 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.05.20 | 23:37

3
Сигурността сигурно е била неглижирана, но атаката със сигурност е дирижирана от вашшето правителство, за да бъдат грабителски приватизирани Български пощи.Политически шарлатани ВЪН!

2022.05.20 | 19:39

2
Защо всичко се случва от служебните правителства и сегашното?

2022.05.20 | 18:55

1
Дядо ЕКОНТИ СИ Е КУПИЛ РУСКИ ШМЕКЕРИ, ТАКА ЧЕ СТИГА СИ КВИЧАЛ ЗА КОНКВИСТАДОРА путин!

Добави коментар

Водещи новини