Драгомир Заков: Българските Специални сили са на високо ниво

  • 12 май 2022 13:33

  • 292
  • 8
Драгомир Заков: Българските Специални сили са на високо ниво
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Министърът на отбраната Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов дадоха висока оценка за придобитите способности от Специалните сили в последните години. Двамата изразиха подкрепа за бъдещото им развитие чрез осигуряване на въздушен и морски компонент. Военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), участници в демонстрацията на способности по време на Деня за високопоставени гости и медии на многонационалното учение „Trojan Footprint 22“, получиха поздравления за уменията си и успешно изпълнените задачи от политическото и военното ръководство днес, 12 май, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

„Подобни учения са изключително важни за придобиване на оперативна съвместимост и оттрениране на способности на нашите Специални сили с тези на съюзниците“, каза пред журналисти министърът на отбраната Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни. В рамките на многонационалното учение „Trojan Footprint 22“ на територията на България успешно е демонстрирана и спойката между страни-членки и страни-партньори, посочи още той. По думите му – българските Специални сили са на високо ниво и в това се е убедил на подобни демонстрации, включително и извън България. „Използвам случая да поздравя Специалните сили не само за тази демонстрация, но също така и за способностите, които са придобили през последните години. При тях доста добре е развит сухопътният компонент, но трябва да се развият въздушният и морският компонент, за което сме поели ангажименти по линия на НАТО“, каза още той.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също поздрави СКСО в лицето на неговия командир генерал-майор Явор Матеев за постигнатото в последните години. По думите му – днешната демонстрация е свидетелство за успешното взаимодействие между публични финанси, армия и българска отбранителна промишленост. „Видяхме на живо демонстрирани последните придобивки на Специалните сили“, посочи той, във връзка с участващите в учението нови бойни машини, българско производство. Работи се усилено за подготовка на т.нар. въздушен компонент на Силите за специални операции и предстои работа и за морския компонент. „Надявам се това, което министърът на отбраната каза, да стане реалност, за да можем да продължим с развитието на Специалните сили“, подчерта адмирал Ефтимов.

На учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“ военнослужещите – участници в учението успешно изпълниха парашутни скокове от средна и малка височина, патрулни техники, задържане на автомобил, директни действия и упражнения от динамичните стрелби с пистолет и автомат на къси и пределно къси дистанции. Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев връчи знака на учението на министъра, началника на отбраната, постоянния секретар на отбраната Антон Ластарджиев и дипломатическите представители на страните-участници. На събитието присъства и извънредният и пълномощен посланик на САЩ у нас Н.Пр. Херо Мустафа.

Американски самолети се включват в охраната на българското небе

На въпрос на журналисти, свързан с повишаването на възнагражденията на военнослужещите и социалният пакет, министърът на отбраната Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни подчерта, че работата по тази тема остава негов приоритет в разговори с Министерството на финансите. „Ние не можем да си позволим българските военнослужещи да не бъдат адекватно заплатени за своя труд. Това, което видяхме тук, показва, че когато имаш стимулирани военнослужещи, когато те са добре платени, способностите ще се развиват най-добре. Нашата цел е в бъдеще да постигнем равнище, което да е съпоставимо с това на нашите съюзници“, посочи той.

Продължава работата и по друг от основните приоритети – превъоръжаването на въоръжените сили, каза министърът в отговор на въпрос. „Няма как повече да поддържаме техника от времето на Варшавския договор и от времето на Съветския съюз. За да постигнем целите си, трябват много средства. Изпуснали сме доста години, за да го направим, и сега трябва да се случи още по-ускорено“, подчерта министър Заков.

Константин Тодоров
292 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.05.13 | 02:04

8
КАТО ХОДИХМЕ НА СТРЕЛБИ В АСТРАХАН ПРЕЗ '86 В ЗЕЛЕНИТЕ САНДЪЦИ СЛОЖИХА БУТИЛКИ С КОЛА, АМА С ДОЛЯТ ПО ЕДИН КОНЯК У ВСЕКА ;) ТАКА ПАВЕЛ НИЧЕВ ИВАНОВ, УЦЕЛИ ЦЕЛТА, ПА ГРАДИНАРОВ ОТ БОЖУРИЩЕ НЕ Я УЦЕЛИ :)
ДУХАЧИ

2022.05.13 | 01:58

7
Я КАЖЕТЕ НЕЩО ЗА ЧЕРЕШОВИТЕ ТОПЧЕТА И ФУНИЙКИТЕ С КАРФИЦИ ЗА УКРАЙНА ;)
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.05.13 | 01:55

6
И ТОКА ОТ КОЗЛОХУЙ ГО ПРОДАВАХТЕ НА АТИНА И АНКАРА, ПА СЕ ОКАЗА, ЧЕ ГО ПОДАРЯВАТЕ НА СЪРБИТЕ ЗА БЕЗ ПАРИ :) ДУХАЧИ ТЪ ПИ :)
ИБРИКЧИИ

2022.05.13 | 01:53

5
ЩО КРИЕТЕ ИСТИНАТА ЗА СЛУЧКАТА У КЕРБАЛА БЕ? НАЛИ ГОЛЕМ ГО ВАДИТЕ :) АЙДЕ КАЖЕТЕ ИСТИНАТА ДЕ! НЕ ЩАСТ НИЦИ!
ИБРИКЧИИ

2022.05.13 | 01:52

4
АБЕ В КЕРБАЛА НЕ ВИ ЛИ ИЗ ТРЕ ПАХА, КАТО МУХИ? :)
ИБРИКЧИИ

2022.05.13 | 01:47

3
И МУХЛЬОВЦИ .
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.05.13 | 01:45

2
ВИДЯХМЕ, ЧЕ ОТГОВАРЯТЕ ЗА БАНЯТА В АФГАНИСТАН :) ДРУГИ УСПЕХИ НА СПЕЦИАЛНИТЕ СИЛИ НЕ СМЕ ВИДЕЛИ :)
Stamatis

2022.05.12 | 14:09

1
Ах, недей Ленче (Драго)! Въх, уби мъ!

Добави коментар

Водещи новини