Заков изрази готовността на България за засилване на двустранното сътрудничество с РСМ в областта на отбраната

  • 20 май 2022 12:22

  • 521
  • 0
Заков изрази готовността на България за засилване на двустранното сътрудничество с РСМ в областта на отбраната
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Министърът на отбраната Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни изрази готовността на България за засилване на двустранното сътрудничество с Република Северна Македония (РСМ) в областта на отбраната. И България, и РСМ споделяме общи ценности, обща съдба, общи история и общо бъдеще. Вярвам, че това бъдеще ще бъде бъдеще на просперитет и сигурност за България и РСМ, каза министър Заков в изявления след срещата с министъра на отбраната на РСМ Славянка Петровска, която е на двудневно официално посещение у нас, предаде БТА.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 570

Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни посочи, че срещата е знак, че като страни членки на НАТО България и РСМ имат важна роля в региона за поддържане на сигурността и стабилността. Ние имаме една ясна задача пред нас и пред нашите бъдещи поколения - никога повече Балканите да не бъдат споменавани като „барутния погреб“ на Европа, каза министър Заков. Радвам, се че в последните години не е имало повод да се говори за Балканите по този начин. Отговорност на България и на РСМ е да направим така, че и в бъдеще никога Балканите да не бъдат източник на напрежение, източник на военен конфликт в Европа, каза министър Заков.

Министрите са обсъдили ситуацията в Украйна. Те са единодушни в мнението си, че има доста сериозни рискове пред страните от Западните Балкани и пред нашия регион. Като страни членки на НАТО следва да направим всичко необходимо войната в Украйна да не се разпространи извън границите й, каза Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни.

Въпросът за кибер- и хибридните атаки към двете страни също е обсъден от министрите Заков и Петровска. "И двете държави са жертва на кибератаки, на хибридни атаки. Имаме сериозна отговорност като министри на отбраната и по двустранна линия да си сътрудничим, за да управляваме тези сериозни рискове и заплахи", каза Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни.

България е последователна в своята подкрепа за евроатлантическата интеграция на РСМ, каза още министър Заков и припомни, че бяхме една от първите страни, които ратифицираха протокола за присъединяване на РСМ към НАТО. За нас членството на РСМ в НАТО е гарант за териториалната цялост и сигурността на страната и ние бяхме водени от това разбиране, когато ратифицирахме протокола, посочи министър Заков.

Драгомир Заков посрещна министъра на отбраната на РСМ Славянка Петровска

Константин Тодоров
521 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини