Драгомир Заков: Западът закъсня да осъзнае какво се случва в Украйна

  • 01 май 2022 17:43

  • 2155
  • 37
Драгомир Заков: Западът закъсня да осъзнае какво се случва в Украйна
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Никой не може да гарантира сигурността в Черноморския район без България и Румъния, заяви българският министър на отбраната Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни в интервю за Аджерпрес.

Заков засегна в интервюто въпроса за предстоящия вот в парламента следващата седмица на евентуална доставка на оръжия от България за Украйна, като посочи, че това е въпрос от огромен обществен интерес. Той добави, че като министър на отбраната, макар да разбира отлично този факт, подкрепя предпазлив подход към въпроса в публичния дебат.

Българският министър открои отличните отношения между България и Румъния не само на ниво министри на отбраната, но и на правителствено равнище. "Предвид настоящата ситуация в Украйна, нека кажа, че ние нямаме само общи заплахи и общи предизвикателства, но споделяме и обща съдба с Румъния, а в този случай като съюзници, не само като съседи", посочи Заков. Той добави, че с румънския му колега са се договорили за редовни срещи през следващите месеци и следващите години.

"Както казах, ние споделяме обща съдба, защото смятам, вярвам в това: никой не може да гарантира сигурността и стабилността в Черно море без България и Румъния", подчерта той.

Помолен да коментира колебливостта на България по отношение на оръжейните доставки за Украйна, министърът отбеляза, че в България това е особено чувствителен въпрос поради много причини. По думите му същевременно "трябва да бъдем напълно наясно с пропагандата, дезинформацията, опитите хората да бъдат объркани". Според него дискусията в парламента по въпроса е особено важна, тъй като става дума за това народните представители да обсъждат публично тази тема и да вземат решение. 

Нинова потвърди: Реши ли МС да изнасяме оръжие за Украйна, БСП напуска коалицията

"След това зависи от правителството да приложи решението и всичко, което се изисква от мен като министър на отбраната или от моите структури ще бъде осъществено съобразно решението на парламента", посочи Заков.

В отговор на въпроса какво смята за изказването на украинския външен министър Дмитро Кулеба, че "всеки, който не доставя оръжия на Украйна, подкрепя руската агресия в неговата страна", Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни отговори: "Дори като дипломат, защото аз съм също дипломат, дълбоко в душата си мисля, че г-н Кулеба е абсолютно прав".

Същевременно българският министър спомена изказването на президента на Украйна Володимир Зеленски, че всяка страна би следвало да помогне съобразно възможностите си и че ако няма, да речем, изтребители, би могла да окаже друга подкрепа. "Поради тази причина казах, че има много начини да се помогне. Мисля, че Украйна се нуждае от много неща. Не забравяйте, че рано или късно, надявам се, че ще е по-рано, а не по-късно, ще имаме друг етап, когато ще трябва да се помогне в помиряването и възстановяването на Украйна", каза Заков.

Министърът изказа мнение, че западният свят е закъснял да осъзнае какво се случва в Украйна. Според него обаче България и Румъния са се застъпвали от много години за необходимостта от по-голяма намеса на НАТО. 

"Смятам, че сегашните обстоятелства в Украйна ясно показват, че Черноморският регион е важен регион за евроатлантическата сигурност и ние трябва да бъдем напълно ангажирани в укрепването на тази сигурност за всички нас, не само за България, Румъния, Турция, тези три съюзнически държави, но също за НАТО като цяло, и сигурен съм, че това ще бъде общата визия на съюзниците на срещата през юни", заяви Заков.

Попитан каква е визията на България по повод дискусиите в страните от източния фланг на НАТО относно постоянно военно присъствие, Заков напомни за решенията за съставяне на бойни групи на източния фланг и че България е една от страните домакини на подобни бойни групи. 

"Както вече казах, ние споделяме една и съща съдба, едни и същи ценности, заплахи, неизбежно е да работим заедно, Румъния и България", изтъкна той.

Помолен да коментира препоръката на България гражданите ѝ да напуснат Молдова, вероятно с оглед на събитията в Приднестровието, и попитан как България възприема ситуацията там, Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни посочи, че това е решение на външното министерство и предположи, че става дума за превантивна мярка с цел да се избегнат усложнения, в случай че ситуацията се влоши. "Разбира се, вие отлично знаете, че ситуацията в Приднестровието не е чак толкова спокойна, а аз смятам тези мерки по-скоро за превантивни, а не за нещо друго", добави той.

От МВнР призовават българските граждани да се въздържат от всякакви пътувания до Молдова

Според него има риск за Приднестровието и Молдова на фона на конфликта в Украйна, но "международната общност би следвало да направи всичко възможно, за да избегне подобни сценарии, преливането на конфликта към Приднестровието, защото не е само в Приднестровието, не е само в Молдова. Преливането би могло да засегне Балканите. А тогава ние може да имаме по-голям проблем", посочи той.

"Тези неща водят до същото заключение - че трябва да работим заедно, колкото се може по-тясно, на всяко едно ниво", изтъкна той.

Запитан дали при настоящите обстоятелства дипломацията върши работа, министър Заков отговори, че "дипломацията винаги работи, но зависи от всички страни, а не само от една", отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2155 37

Свързани новини

Коментари 37

Добави коментар
Волинско клане - Уикипедия

2022.05.02 | 00:21

37
Годишнина от Волинското клане ли има??? Т'ва е като България да изпрати танкове на Турция, в памет/ чест на Баташкото клане... Ма то и в Полша нацисти/фашисти - и в Украйна нацисти/фашисти... Обичат си се... К'во да ги прави човек... Нищо, че едните са им изклали бабите и дядовците... Абе да се взимат младите - щом се обичат :)
Това - /watch?v=jiBXmbkwiSw

2022.05.02 | 00:21

36
Последната буква, която е след главното ес е дабъл ю, но не се разчита добре... Някой я наричат дубъл ве... Ще се справите... Просто отворете произволен клип в Ютюб, и заменете с името на коментара, от по-горе, че не мога тук нито да пиша на английски, нито директен линк да дам... Култово видео на Гардиън, а не на тъй наречените Путинови пропаганди - за летен "детски" лагер на украйнските нацисти!!! От 9та минута е просто култово!!! Татуировки - с*ва*ст*ик*и , тотенкопф, ес*ес, че даже едно от момичетата, което се явява "учител" на клетите дечица, има на краката татуировка надпис - Бяла Гордост!!!!! НАЦИСТИ ДО МОЗЪКА НА КОСТИТЕ СИ...!!!!!!! Може би трябваше с А да го напиша... Нали нашите родни нацисти-хулигани, го бяха сгрешили на футболен мач, преди време... Трагикомично е просто...!!! Има и редица видеа/четива, пак на западни медии, а не на руски - с всички нацистки паметници в Украйна - с видео/снимки/географски координати... Интересно как още не са ги изтрили... Тайм, Гардиън, Вашингтон Поуст и още куп други...
Хф

2022.05.01 | 19:35

32
Трябва да си много закъсал с това да правиш анализ на данни и събития за да не си наясно че това беше планирано и създадено от САЩ. Егати държавата сме щом тоя е министър на отбраната. Господи пази България от такива дилетанти.
СОРОС

2022.05.01 | 22:13

35
па съм аз, ти го туря...
На украинския фронт:

2022.05.01 | 18:01

2
"Микола?" "Да, кажи Волдемар?" "Как мирише кръвта?" "Не знам, що?" "Щото ако мирише на лайна аз съм тежко ранен".
САЩ до херсон става

2022.05.01 | 20:49

34
а на мене ми става оная работа като гледам славянските блядове как си трошат един на друг тъпите чутури! Местя си го от единия та в другия крачол, миризлива чебурашке!
Виена до психопата 22

2022.05.01 | 20:45

33
Искате ти се да е така руски бляд! Виена е с УКРЙНА! Не се забранява паркирането с украински номера, а украинците трябва да си плащат паркопрестоя както всички други.
На СДС-то у дyпeто

2022.05.01 | 18:51

25
Русия блокирала $500 млрд активи на Запада в страната, в отговор на блокираните $300 млрд руски.
Виена към укро-СДС-то

2022.05.01 | 18:47

22
От 1 юли се забранява паркирането във Виена с украински номера. Куку-руку палома, к.yp у руку па дома.
СДС-пeдaлът Аристович:

2022.05.01 | 18:13

10
"Украйна побеждава по всички фронтове"... А братята скоро ще вземат Одеса и войната става безсмислена.
Седесароид от Азов

2022.05.01 | 18:11

9
привлечен като обвиняем за изнасилването на жена. Мъжът й се опитал да попречи, седеругата го застрелял.
Изведена от Азовстал

2022.05.01 | 18:09

8
майка на 3 деца: "Отвлякоха ме на улицата когато търсех вода, едва се смилиха да взема и децата".
Седеругите от Азов:

2022.05.01 | 18:08

7
"Имаме над 600 ранени, изведете ни в 3-та страна". Братята: "Само се покажете, ще ви изведеме". Мамата ще ви ибеме.
Западът най-после разбра

2022.05.01 | 18:06

6
с кого воюва Путин и какво значи седесар.ООН-ците сочат СДС-Азов като виновни за задържането на още 46 души.
Червеният кръст

2022.05.01 | 18:04

5
и ООН с пот и пръдня можаха да изведат само 25 граждански лица от заложничество на нац. батальона Азов.
Херсон става "Русия",

2022.05.01 | 18:02

4
а Харков - Харковска Народна република. Това става.
Анонимен

2022.05.01 | 18:45

20
Най големия враг на България са комунистите и русофилите.
Карталак

2022.05.01 | 19:04

31
Що не каза как те забременихме ма пуфто
Карталак

2022.05.01 | 19:04

30
Що не каза как те забременихме ма пуфто
Карталак

2022.05.01 | 19:04

29
Що не каза как те забременихме ма пуфто
Карталак

2022.05.01 | 19:04

28
Що не каза как те забременихме ма пуфто
Карталак

2022.05.01 | 19:04

27
Що не каза как те забременихме ма пуфто
Карталак

2022.05.01 | 19:04

26
Що не каза как те забременихме ма пуфто
Анонимен

2022.05.01 | 18:47

23
По слаб и неадекватен военен министър не сме имали.

2022.05.01 | 18:51

24
Абе вие всички оли.гофрени дето се правите на много отворени тук, едните за САЩ да хвалят, другите Русия, наясно ли сте, колко е близо войната и не само тя. Имаме двама президента и от двете страни, не с всичкия си, болни, които ще живеят още не дълго и държат в ръцете си най-големия ядрен арсенал. Вземете се стегнете и стига сте пропагандира ли разни чужди политики, че яко сме я закъсали. Искате ли да виждате как бомби падат върху семействата ви гал.фони? Съмнявам се. Един път нека да сме единни, че си е еб.ало майката и да гледаме собствения интерес. На никой не му пука за нас. Нито на Русия, нито САЩ, нито ЕС. Ако не беше така нямаше да сме най-скъсаните в цяла Европа.
Тумбито

2022.05.01 | 18:17

13
Батальон Азов набира следните позиции: Крадци на кокошки Мародери Изнасилвачи на кози
Чеченец

2022.05.01 | 18:45

21
За нас козите са като руските к.урви - руси с големи провиснали цици. Ще се запишем всички, начело с Руслан Осман Кадиров. Омръзна ни да си мушкаме кривите, рязани п.ишки в земни дупки!
hammer1907

2022.05.01 | 18:44

19
мда имаме обща съдба винаги подкрепяме фашистите както през 1944,така и сега и винаги сме на губещата страна,смешник
Роктоквий Папалузев

2022.05.01 | 18:19

15
Янките водят война с Русия със цената на глупавите укри!

2022.05.01 | 18:39

18
Това е истината.
САЩ

2022.05.01 | 18:37

17
Ако ние водиме война с азиатските пияници ще я приключиме по план за 9. Май и ще направиме подобаващ парад пред моргата на Ленчо Сифилистика!
Овен ♈ Пеев

2022.05.01 | 18:18

14
Шайката на Бидоня ревът като бенгалски тигри!Руското настъпление е като валяк!
Говорить ..пръц...уааа.. пияна Просия

2022.05.01 | 18:35

16
Мдаа... като счупен валяк без нафта!

Добави коментар

Водещи новини